Podrška Vlade za LGBT inkluziju i poštovanje različitosti na radnom mjestu

Samit je okupio više od sto najviše pozicioniranih lidera u sferi biznisa – predsjednike, direktore, menadžere i članove odbora prestižnih multinacionalnih kompanija, banaka, savjetodavnih korporacija i firmi, koje su prepoznate kao partneri i saveznici koji rade na unapređenju LGBT prava

73 pregleda0 komentar(a)
Jovan Kojičić, Foto: Arhiva "Vijesti"
17.09.2015. 12:00h

Podrška za LGBT inkluziju i poštovanje različitosti na radnom mjestu strateške su smjernice Vladine politike, a iskustva multinacionalnih kompanija i njihove globalne strategije postali su održiv partner u toj oblasti, saopšteno je iz Vlade.

Savjetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije, Jovan Kojičić, učestvovao je danas, na poziv prestižne OutLeadership biznis asocijacije iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) a u organizaciji svjetskih kompanija Credit Suisse i Clifford Chance, na četvrtom evropskom OutLeadership samitu lidera u Londonu.

Samit je okupio više od sto najviše pozicioniranih lidera u sferi biznisa – predsjednike, direktore, menadžere i članove odbora prestižnih multinacionalnih kompanija, banaka, savjetodavnih korporacija i firmi, koje su prepoznate kao partneri i saveznici koji rade na unapređenju LGBT prava.

„Na OutLeadership samitu u Londonu razgovaralo se o vodećim globalnim politikama i traženju većih mogućnosti za jednakost LGBT osoba u drustvu. Posebno su u fokusu bile multinacionalne kompanije, kao i mehanizmi za prevazilaženje barijera u smislu jednakosti, različitosti i kultivisanja kljenata“, kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno, razgovaralo se i o istorijskom referendumu i pobjedi u Irskoj povodom gej brakova i korišćenju te činjenice za unapređenje ljudskih prava širom Evrope u biznisu i društvu uopšte.

Ideju o održavanju samita inicirali su prije pet godina LGBT lideri okupljeni pod okriljem Wall Street-a (Out on the Street), dok je prvi takav susret u Evropi organizovala Njemačka banka (Deutsche Bank) 2011. godine.

Od tada, prestižne kompanije udružile su se sa ciljem promocije politike različitosti na radnom mjestu i globalnom zalaganju za LGBT prava, među kojima je OutLeadership biznis asocijacija prerasla u snažan globalni pokret koji čini mrežu od 64 najuglednije globalne multinacionalne kompanije i korporacije, sa preko stotinu njihovih predsjednika i članova borda direktora, kao i više od 300 menadžera i lidera iz sfere biznisa.

Među njima su Goldman Sachs, Sherman and Sterling, KPMG, Microsoft, Barclays, Bloomberg, Morgan Stanley, Deutsche Bank, Clifford Chance, Credit Suisse, Forbes Inc, HSBC, Citi, C1Bank, Bank of America Merill Lynch, Moody’s i brojni drugi.

Vlada Crne Gore je ove godine, partnerstvu sa OutLeadership i Vilijams Institutom Pravnog fakulteta Univerziteta u Kaliforniji (UCLA School of Law), pokrenula inicijativu o uspostavljanju LGBTI biznis foruma, kao platforme za promociju različitosti i LGBTI inkluziju na zapadnom Balkanu.

Uz podršku široke mreže međunarodnih partnera i lokalne zajednice, saopšteno je, taj koncept je predstavljen na IDAHO Forumu ove godine u Budvi, naslonjen na saradnju i iskustvo OutLeadership asocijacije iz SAD. „To je predstavljeno na Evropskom liderskom samitu u Londonu, dok će Vlada Crne Gore nastaviti da podržava ove procese u zajednici i na Zapadnom Balkanu,fokusirana na razvoj najboljih mehanzama za saradnju i razmjenu iskustava“.

„Podrška za LGBT inkluziju i poštovanje različitosti na radnom mjestu su strateške smjernice Vladine politike, dok su iskustva multinacionalnih kompanija i njihove globalne strategije postali snažna podrška i održiv partner Vladinoj politici u ovoj oblasti“, kaže se u saopštenju.