Za dan stiglo preko 6.500: Hrvatska više ne može da prima izbjeglice

“Kada smo kazali da su nam koridori spremni, to je značilo koridor od Tovarnika do Zagreba”, dodao je, sugerišući da Hrvatska neće dozvoliti migrantima da jednostavno nastave put Slovenije

0 komentar(a)
Hrvatska migranti, Foto: Reuters
17.09.2015. 13:19h

Hrvatske vlasti su saopštili da ne mogu više primati migranata, u trenutku kada policija pokušava da kontroliše hiljade osoba koje su ušle u zemlju iz susjedne Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić kazao je da će Hrvatska pružiti migrantima siguran prolaz do prijemnih cenatara kod Zagreba, ali da će oni koji ne traže azil biti smatrani ilegalnim imigrantima.

Naglasio je da je u posljednjih 24 sata u zemlju ušlo 6.500 migranata.

“Hrvatska neće biti u stanju da primi više ljudi,” Ostojić je kazao novinarima u gradu Tovarnik na istočnoj granici sa Srbijom.

“Kada smo kazali da su nam koridori spremni, to je značilo koridor od Tovarnika do Zagreba”, dodao je, sugerišući da Hrvatska neće dozvoliti migrantima da jednostavno nastave put Slovenije.

Hrvatska je ranije poručila da može da izdrži nekoliko hiljada izbjeglica, ali ne i desetine hiljada.

Hrvatska vojska spremna je da pomogne u rješavanju izbjegličke krize, izjavio je danas ministar odbrane Ante Kotromanović i dodao da, za sada, njeno angažovanje na granici nije potrebno, ali da se, za slučaj potrebe, pripremaju planovi u saradnji s Glavnim štabom.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović upozorio je danas da su hrvatski kapaciteti za prihvat izbjeglica ograničeni i potvrdio da je u zemlju ušlo njih više od 5.500.

"Ako se broj izjbeglica poveća, ne znam hoćemo li moći sve evidentirati. Moramo voditi računa o hrvatskim interesima, ali već smo sada pokazali da se znamo ponašati kao ljudi", rekao je Milanović na sjednici Vlade.

On je istakao da je za većinu izbjeglica Hrvatska tranzit i dodao da će se Hrvatska prema njima "ponašati sigurno bolje nego neke druge države".

"Bez obzira na našu organizovanost, hrvatske mogućnosti su ograničene", istakao je premijer i dodao da su ograničene i mogućnosti Austrije koja je veća i bogatija.

Premijer je rekao da se prvenstveno radi u interesu hrvatske sigurnosti i humanosti i dodao da je riječ o humanitarnoj krizi.

Na željezničkoj stanici u Tovarniku više od hiljadu izbjeglica sa Bliskog istoka čeka voz kojim će biti prebačeni u neki od prihvatnih centara u Hrvatskoj. Na stanici, međutim, nema dovoljno vozova da prihvate izbjeglice.

Oko 250 njih koji su izgubili strpljenje i pokušali pješice da napuste stanicu. Policija ih je zaustavila poslije sedamdesetak metara i bez upotrebe sile ih vratila natrag.

Aktivisti Crvenog krsta, UNHCR i drugih humanitarnih organizacija dijele hranu, voće i vodu izbjeglicama, a obezbijeđena im je i ljekarska pomoć. Za izbjeglice su obezbijeđene i cisterne sa vodom, kao i toaleti.