Senić tražio izuzeće sutkinje, čeka se odluka Jovanića

Zavod za izgradnju Bara u stečaju je tužio Usefu i traži da se poništi aneks ugovora između ta dva pravna lica iz septembra 2013. jer je, kako smatraju, njime Pošta onemogućena da preuzme od ZIB-a poslovni prostor 329 kvadratnih metara

132 pregleda1 komentar(a)
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
15.09.2015. 15:07h

Stečajni upravnik Zavoda za izgradnju Bara u stečaju Zoran Senić zatražio je danas izuzeće sutkinje Privrednog suda Borjanke Zogović zbog čega je do konačne odluke predsjednika suda Blaža Jovanića o tom zahtjevu danas privremeno prekinuta parnica ZIB-a protiv firme Usefa, koju kontroliše biznismen Artur Džahalov.

Zavod za izgradnju Bara u stečaju je tužio Usefu i traži da se poništi aneks ugovora između ta dva pravna lica iz septembra 2013. jer je, kako smatraju, njime Pošta onemogućena da preuzme od ZIB-a poslovni prostor 329 kvadratnih metara.

ZIB je s Poštom još 2008. zaključio ugovor o izgradnji zgrade na Topolici. Naknadno je potpisan i drugi ugovor o otkupu neto površine poslovnog i stambenog prostora za 3,22 miliona eura plus 329 kvadrata poslovnog prostora koji je trebalo da bude prenijet u vlasništvo Pošte. ZIB je ostao dužan Pošti oko 2,2 miliona eura koje je u stečajnom postupku prijavljeno kao njeno potraživanje.

Prije nekoliko mjeseci i Državno tužilaštvo se uključilo u istragu ovog slučaja.

Firma Usefa, pred istim sudom, tužila je Zavod za izgradnju Bara u stečaju i Poštu Crne Gore kako bi se utvrdilo njeno pravo svojine nad 49 nekretnina, izgrađenih u zgradi na Topolici u Baru.

Usefa traži i da se utvrdi svojina na urbanističkoj parceli na kojoj je ta zgrada građena.

Džahalovo preduzeće je prije četiri godine ZIB-u, firmi bivšeg barskog gradonačelnika Žarka Pavićevića, uplatilo 4,2 miliona eura da završi izgradnju sporne zgrade.

Džafalova firma je sada onemogućena da upiše svoje pravo u katastar nepokretnosti nad tim nekretninama, ali i da završi izgradnju zgrade jer građevinska dozvola i dalje glasi na ZIB.

Ruskom investitoru i ZIB-u prema ugovoru pripada po 4.950 kvadrata.