Republikanci se pripremaju za drugu debatu napadima na Trampa

Tramp, koji je pored posla s nekretninama poznat i kao televizijska i rijaliti zvijezda, ima više podrške nego trojica kandidat za koje se vjerovalo da će voditi trku - brata i sina bivših predsjednika Džeba Buša, guvernera Viskonsina Skota Vokera i senatora s Floride Marka Rubija

0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
14.09.2015. 13:59h

Kandidati za predsjedničku nominaciju Republikanske partije pripremaju se za drugu televizijsku debatu zaoštravajući napade na milijardera Donalda Trampa koji je i dalje u fokusu republikanske trke.

Debata u srijedu pod pokroviteljstvom CNN-a u Predsjedničkoj biblioteci Ronalda Regana posljednja je šansa kandidata da ugrabe prostor u medijima prije nego što tema izbora padne u sjenku papine posjete i rasprave u Kongresu o finansiranju vlade.

U raspravama i anketama i dalje dominira Tramp uprkos oštrom jeziku i uvredama ostalih kandidata. Republikansko vođstvo je, mežutim, zabrinuto da bi njegovi zapaljivi komentari o ženama i Meksikancima mogli nanijeti ljagu čitavoj partiji i podriti šanse da se konzervativni političar uđe u Bijelu kuću na izborima 2016.

Tramp, koji je pored posla s nekretninama poznat i kao televizijska i rijaliti zvijezda, ima više podrške nego trojica kandidat za koje se vjerovalo da će voditi trku - brata i sina bivših predsjednika Džeba Buša, guvernera Viskonsina Skota Vokera i senatora s Floride Marka Rubija.

Predsjednik Republikanskog nacionalnog komiteta Rins Pribus rekao je da će među kandidatima vjerovatni biti "laktanja", pošto nema dovoljno novca da se plaćaju kampanje za sve kandidate kojih ima više od 15.

Republikanci su posebno zabrinuti da bi Tramp mogao da otuđi Meksikance i druge Hispanose pošto je za meksičke imigrante rekao da su kriminalci, predložio izgradnju zida između SAD i Meksika i deportaciju 11 miliona ljudi koji su zemlji ilegalno.

Jedina žena među kandidatima, bivša direktorka Hjulit Pakarda, Karli Fiorina rekla je da je Donald Tramp zabavljač, a da liderstvo nema veze s time "kolika vam je kancelarija, koliki vam je avioni, helikopter ili ego".

Senator Rand Pol koji je takođe u trci rekao je prošle nedjelje da će neko morati da "spusti" Trampa.

"Neću tiho da sjedim i dopustim katastrofu kakva je Donald Tramp da dobije nominaciju", rekao je Pol, sin libertarijanca Rona Pola koji je neuspješno pokušavao da dobije nominaciju republikanaca.

Iz trke za nominaciju je ispao bivši guverner Teksasa Rik Peri koji je bio jedan od najoštrijih kritičara Donalda Trampa kojeg je nazvao "rakom konzervativizma".

"Peri je otišao. Srećno. Bio je veoma bezobrazan prema meni", poručio je poslije Perijevog odlaska Tramp glasačima u Ajovi koja je u fokusu kampanje pošto se tamo održavaju prvi stranački izbori u februaru.