Olimpijske norme ispunjavaće se na Podgoričkom maratonu

Podgorički maraton dobiće petogodišnji sertifikat za olimpijske norme i svjetska atletska prvenstva

0 komentar(a)
Rajner Sos, Foto: ASCG
11.09.2015. 12:19h

Austrijanac Rajner Sos mjerioc prve A kategorije Svjetske atletske federacije (IAAF) i AIMS-a (Asocijacija svjetskih maratona) završio je danas trodnevna kontrolna mjerenja i sertifikovanje staze za Podgorički maraton i Danilovgradski polumaraton.

Dobra je vijest da je Sos dao zeleno svijetlo IAAF-u da Podgorički maraton u narednih pet godina dobije sertifikat koji omogućava atletičarima ispunjavanja normi za najveća takmičenja, Olimpijske igre i Svjetsako atletsko prvenstvo.

Sve je odrađeno perfektno, staza za maraton i polumaraton su izmjerene, premjerene, iskontrolisane i uradiću sertifikat koji ću za nekoliko dana poslati glavnom kontroloru Hugu Jonasu. Sasvim je sigurno da će Podgorički maraton u narednih 5 godina imati sertifikat koji mu daje mogućnost da se rezultati koji se postignu na njemu priznaju u ostvarenju svjetskih i olimpijskih normi. Domaćini su bili ljubazni na svemu i zaista punog srca odlazim iz Podgorice," rekao je Austrijanac Rajner Sos.

A najbolja crnogorska seniorka Slađana Perunović je plasman na OI u Londonu ostvarila baš normom na Podgoričkom maratonu

"Izuzetno sam zadovoljan sa ambijentom i uslovima koje su mi pružili Glavni grad Podgorica, Sekretarijat za kulturu i sport, Atletski savez Crne Gore i AK Podgorički maraton, gdje sam imao sve ono što mi je potrebno za kontrolno mjerenje i sertifikovanje staza za maraton i polumaraton. U mom timu pored mene bio je i makedonac Kire Sinadinovski i Milena Vuksanović iz ASCG, mjerioci koji su završili kurseve IAAF-a u Atini prošle godine. Zato je njim aovo bila prilika da zajedno sa mnom učestvuju u mjerenju, jer su to budući mjerioci koji će biti angažovani za mjerenje staza i trka na cestama zapadnog Balkana. zahvalan sam posebno i zbog pomoći lokalnih mjerioca Vojina Bukilića i Miloša Mikića", zaključio je Sos.