Stoltenberg: Uznemiren sam vijestima o pojačanom vojnom prisustvu Rusije u Siriji

Stoltenberg i češki premijer Bohuslav Sobotka složno su ocijenili da izbjeglička kriza nije stvar NATO, već Evropske unije

6 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
09.09.2015. 18:12h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Pragu da je uznemiren vijestima o pojačanom vojnom prisustvu Rusije u Siriji, a povodom izbjegličke krize poručio da to zahtijeva hitnu reakciju Evropske unije, dok će se NATO usredsrediti na pomoć i stabilizaciju zemalja koje su izvor tog talasa izbjeglica.

"Uznemiran sam vijestima o pojačanom vojnom prisustvu Rusije u Siriji. Ne znam da li to doprinosi rješavanju sukoba", kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon susreta sa češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom i poručio da bi u Siriji sada svi trebalo da se usredsrede na diplomatsko političko rješenje krize.

Stoltenberg i Sobotka složno su ocijenili da izbjeglička kriza nije stvar NATO, već Evropske unije.

"Izbjeglička kriza iziskuje hitnu reakciju EU. NATO se koncentriše na rješavanje uzroka krize i stabilizaciju zemalja iz kojih je potekla ta kriza. Nastojimo da obezbijedimo stabilnost, a da ne moramo uvijek da šaljemo vojne trupe", kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO pomenuo je angažman NATO u Avganistanu i pomoć Iraku i Jordanu da ojačaju svoje bezbhednosne kapacitete, a takođe je podsjetio da su sve članice NATO na ovaj ili onaj način uključene u međunarodnu koaliciju protiv Islamske države.

I Sobotka, kao i Stoltenberg, odbio je apele nekih čeških zvaničnika, prije svega vicepremijera Andreja Babiša da NATO krene u borbu protiv krijumčara izbjeglica i da trupe NATO obezbijede spoljnu šengensku granicu.

"Neophodno je da pravimo razliku kakvu ulogu ima NATO, a kakvu EU. Regulisanje migracije u Evropi nije uloga NATO", kazao je češki premijer.

Jens Stoltenberg je danas takođe pozdravio što se primirje u Ukrajini sada poštuje više nego ranije.

Jens Stoltenberg razgovaraće sjutra u Pragu i sa predsjednikom Češke Milošem Zemanom.