Katar Diar ništa ne gradi, Vlada tvrdi da su uložili 1,7 miliona

Projekat gradnje luksuznog turističkog kompleksa na Plavom horizontu ni lani nije mrdnuo sa mrtve tačke

1812 pregleda0 komentar(a)
Uvala Pržno Plavi Horizonti, Foto: Sinisa Luković

Kompanija Qatari Diar Hotel & Property Investment Montenegro (QDHPIM) u realizaciju projekta izgradnje luksuznog stambeno-turističkog rizorta u uvali Pržna u Krtolima kod Tivta za 11 mjeseci prošle godine uložila je ukupno 1,7 miliona eura. To tvrdi Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) u informaciji o realizaciji prioritetnih projekata iz oblasti turizma u Crnoj Gori za period od jula do decembra prošle godine.Taj dokument je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici u prošloj godini.

Iako u infromaciji ne piše da je QDHPIM, crnogorska kćerka firma katarskog državnog investicionog fonda Katar Diar, lani počeo da bilo što gradi u zaleđu jedne od najljepših obala na crnogorskom primorju Vlada je izračunala da su Katarci, ipak, uložili 1,7 miliona eura. Time se dosadašnja njihova ukupna investicija u Crnoj Gori, ubrajajući i iznos od 25 miliona eura koje je QDHPIM 2010.godine platio HTP Primorje iz Tivta za kupovinu 270.000 kvadrata zemlje u Krtolima, prema evidenciji Vlade, popela na 67,4 miliona eura.

Ilustracija

Iako još od 2010. godine obećavaju izgradnju luksuznog turističko-rezidencijalnog kompleksa u uvali Pržna vrijednog 270 miliona eura, Katarci do danas tamo nisu sagradili ništa, već su samo srušili stari hotel „Plav horizont“ kapaciteta 650 kreveta. Lokalna uprava Tivta do sada je u nekoliko navrata po željama QDHPIM usvajala i mijenjala prostorne planove za tu lokaciju, prodala im je po niskoj cijeni dio svoje zemlje u uvali da bi oni zaokružili svoj posjed, ali uprkos tome i činjenici da je MORT na proljeće prošle godine QDHPIM-u izdao građevinske dozvole za novi hotel ranga 5 zvjezdica i devet luksuznih vila sa nizom pretećih objekata i sadržaja do danas nikakva gradnja na toj lokaciji nije počela. Jedini pozitivni pomak u ovoj investiciji koja se radi već osmu godinu za redom, je činjenica da je QDHPIM lani za šestinu povećao broj svojih stalno zaposlenih radnika - sa šest na ukupno sedam.

U Informaciji Vlade nema objašnjenja što se zapravo dešava sa projektom “Beyond Horizon“ kako je QDHPIM ranije u propagandnim materijalima nazivao novi rizort u uvali Pržna. U „otvorena pitanja koja mogu uticati na dinamiku realizacije projekta”, u informaciji se navode iste stavke koje već godinama figuriraju na listi tih ograničavajućih faktora.

“Okončanje postupka pretvaranja prava korišćenja koje Katar Diar ima na KP 460/4, 460/11, 460/12 KO Nikovići, Tivat u pravo svojine, koji se vodi kod Uprave za nekretnine - područna jedinica Tivat; Okončanje sudskih sporova sa fizičkim licima koja imaju suvlasništvo na parcelama 460/3 i 417/2 postupka. Pokrenut je postupak eksproprijacije ovih parcela na koji su fizička lica izjavila žalbu, sudski postupak je u toku”, piše u Vladinoj Informaciji. “U toku je tužba za utvrđivanje prava svojine sa predlogom za određivanje privremene mjere, katastarska parcela broj 460/1 KO Nikovići, Tivat, površine 38.542 m2. Zaštitnica imovinsko pravnih interesa je iznova izjavila žalbu u vezi parcele 460/1 i predmet je sada pred Vrhovnim sudom, iako je Osnovni sud Kotor donio presudu u korist Qatari Diara, kojim se potvrđuje vlasništvo te kompanije na pomenutoj parceli”, stoji u Informaciji Vlade.