Kostić: Nadležni da riješe zahtjeve radnika "Autoprevoznog"

Ona je kazala da je takva politika dovela do toga da jedan od najuspjesnijih špeditora na prostoru bivše Jugoslavije, sa 700 radnika i 500 vozila, 2006. godine ode pod stečaj i ugasi se

106 pregleda3 komentar(a)
Dijana Kostić, Foto: SNP
08.09.2015. 12:57h

OO SNP Nikšić poziva nadležne da konačno krenu u rješavanje zahtjeva radnika nekadašnje firme ,,Autoprevozno” iz Nikšića, koji se odnose na njihova osnovna životna pitanja, jer će radnici, u suprotnom, biti primorani da ponovo stupe u štrajk.

"Radnici bivšeg “Autoprevoznog”, koji je nakon stečaja transformisan u “Tehnobazu”, nalaze se u krajnje nezavidnoj situaciji. Naime, od 1998. godine nijesu primali lične dohotke, a radili su do 2002.godine, pri tom primajući neredovne dnevnice. Pazar su predavali na ruke, bez ikakvih priznanica. Od 2002. godine počinje prodaja pokretne imovine, dio nepokretne je dat u zakup, a dio prodat. U toku tog procesa radnici niti su konsultovani, niti su primili ijedan dio zarade kao nadoknadu. Novac dobijen prodajom nije zanemarljiv, o čemu svjedoče brojni papiri koje su zaposleni imali na uvid. Ipak, pored sve te zarade, firma je i dalje ostala u minusu, a radnicima nije apsolutno ništa isplaćeno, niti im je povezan radni staž" kazala je portparolka OO SNP Nikšić Dijana Kostić.

Ona je kazala da je takva politika dovela do toga da jedan od najuspjesnijih špeditora na prostoru bivše Jugoslavije, sa 700 radnika i 500 vozila, 2006. godine ode pod stečaj i ugasi se. Kostić dodaje da zaposlenima država povezuje radni staž, dobijaju minimalne penzije i 1.920 evra otpremnine, a da jedino još uvijek radi pravna služba, koju radnici direktno krive za nastalo stanje.

"Treba napomenuti da su zaposleni vlasnici 47,5 odsto akcija firme, ali ni da sa te strane nijesu ispoštovani, jer se Skupštine akcionara praktično ne održavaju, niti se oni kao akcionari konsultuju oko prodaje, a još manje znaju gdje taj novac odlazi. Radnici se nijesu predali, već su i ranije organizovali štrajkove, ali im se i dalje ne izlazi u susret. Obraćali su se na razne adrese - Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Agenciji za mirno rešavanje sporova, Fondu rada... Svi konstatuju da zaposleni imaju pravo, ali ih upućuju nazad na firmu i ne preduzimaju ništa povodom nastale situacije", kazala je Kostić.

Ona je kazala da su svu dokumentaciju proslijedili čak i sudu u Strazburu, odakle 2008. godine stiže odgovor da je spor protiv preduzeća dobijen, i nalaže se da se isplati određeni dio novca, po osnovu otuđenih sredstava iz firme koja su kupovana njihovim platama i neisplaćenih stambenih kredita. Do isplate, kaže Kostić međutim, nikada nije došlo.

"Bivši zaposleni neće odustajati od svojih zahtjeva i onoga što ih sleduje. Ako im i dalje niko ne bude izlazio u susret, nakon međusobnih dogovora, krenuće ponovo u štrajk.Žele novac od stambenih ulaganja, dio iz kase koji ih sleduje i sredstava pokretne i nepokretne imovine, uplatu doprinosa za penziju... Kao akcionari ne mogu da dozvole da imovina firme, tek tako, nestaje u nepovrat", zaključila je Kostić.