Hadžiću uručena nagrada "Risto Ratković"

Rakočević i dodao da se Hadžićevo pjesništvo ogleda u različitim motivima

99 pregleda0 komentar(a)
Ibrahim Hadžić, Pavle Goranović, Foto: Jadranka Ćetković
06.09.2015. 13:54h

Ministar kulture Crne Gore Pavle Goranović uručio je u Bijelom Polju književnu nagradu “Risto Ratković”, ovogodišnjem laureatu Ibrahimu Hadžiću, pjesniku iz Beograda, za knjigu poezije “Duge senke - kratkih pesama” .

Bogić Rakočević, obrazlažući odluku žirija, kazao da je nagrađena knjiga protkana melanholijom, satiričnim nanosima i nadasve jednom direktnom ironijom koja je neprekidno sjenči.

“Pjesnik sa određene iskustveno-saznanje distance propitkuje sjećanja i propipava izvjesne duhovne entitete dolazeći do zaključka 'ne znam šta sam', nakon sagledavanja sopstvene pozicije u kraćem osvrtu na istoriju balkanskih naroda. Misli koje u svom antropološkom ključu teže ka odgonetanju vječitih pitanja ljudske egzistencije ovdje se opredmećuju u različitim oblicima i na razne načine“, rekao je

Rakočević i dodao da se Hadžićevo pjesništvo ogleda u različitim motivima, a u njihovom preplitanju i nadovezivanju pjesnik s vremena na vrijeme ukazuje na rubno stanje, na graničnike između ovog i onostranog svijeta.

Završne večeri manifestacije uručene su i nagrade za mlade pjesnike do 27 godina. Treća nagrada pripala je Aleksandru Gavraniću iz Podgorice, druga nagrada dodijeljena je Tinu Deželiću iz Zagreba, dok je prvonagrađena Safija Vehabović iz Zenice.