Bar: Dogovorena saradnja u uklanjanju biznis barijera

Nakon dvoiposatnog razgovora sa privrednicima, inače trećeg susreta ove vrste u posljednja tri mjeseca, Raičević je novinarima kazao da lokalna uprava Udruženje smatra partnerom "u narednom periodu“, te da su identifikovane biznis barijere "jasne smjernice u kom smjeru treba da djeluje lokalna admnistracija“

374 pregleda0 komentar(a)
Dušan Raičević, privrednici Bara, Foto: Radomir Petrić
20.11.2018. 15:47h

Biznis barijere privremenih lokacija i komunalija za podzemne objekte i modeli njihovog prevazilaženja bile su glavne teme današnjeg sastanka Udruženja privrednika grada Bara sa predsjednikom Opštine Dušanom Raičevićem i njegovim saradnicima u zgradi Opštine. Predsjednik Udruženja Rade Vujačić ocijenio je da je sastanak bio uspješan jer su "odmah riješena dva glavna problema zbog kojih je ovaj skup i bio zakazan".

"To su rješavanje privremenih lokacija i svojevrsni nonsensi u zakonskim rješenjima za naplatu komunalija u podzemnim etažama. Do kraja godine ćemo to riješiti, a ostale biznis barijere raspravićemo na sljedećem sastanku sa opštinarima, i tada čemo definisati rokove, ako krenemo kao danas što je bilo. Komunalije su inače u opštini Bar vjerovatno najniže na primorju, to je dosta dobro regulisano, sem ovoga što smo rješavali, a dogovorili smo i da radimo na regulaciji komunalija u četvrtoj i petoj gradskoj zoni", rekao je Vujačić.

On je ukazao da su sada podzemne garaže opterećene stopostotnim iznosom za komunalije, a suterenske garaže "samo metar više" oslobođene 65 posto tog plaćanja. Za privremene lokacije iz Udruženja traže da se sprovodi odluka šta se u njima smije prodavati i na kojoj udaljenosti od restorana i hotela sa tri, četiri i pet zvjezdica. Udruženje inače zasad okuplja stotinu barskih preduzeća sa preko 2.000 zaposlenih.

Nakon dvoiposatnog razgovora sa privrednicima, inače trećeg susreta ove vrste u posljednja tri mjeseca, Raičević je novinarima kazao da lokalna uprava Udruženje smatra partnerom "u narednom periodu“, te da su identifikovane biznis barijere "jasne smjernice u kom smjeru treba da djeluje lokalna admnistracija“.

"Do kraja godine očekujemo odluke o naknadama, legalizaciji neformalno sagrađenh objekata, program privremenih objekata uz odgovarajuči pravilnik kako ih definisati u zonama koje pripadaju Opštini Bar. Osvrnuli smo se i na neadekvatno odlaganje komunalnog otpada u ljetnjoj sezoni", dodao je Raičević.

Potpredsjednik Udruženja Nedeljko Lale Čović je podsjetio da se u državi na svim nivoima u državi vode razgovori o oslobađanju privrednika biznis barijera. Napominjući da one postoje u Baru u svim djelatnostima, te da su "one naslijeđene od starih sistema rukovođenja“, on je izrazio nadu da će one u Baru jako brzo biti riješene „uz ovaj mladi tim ljudi koji vodi Opštinu“.

"Mi u Udruženju nemamo primjedbe na sve komunalije, osim u segmentu podzemnih etaža koje su ranije bile sto posto oslobođene komunalija, a sada su, pretpostavljamo greškom ili nedefinisanim članom zakona, stavljene za naplatu sto posto. To važi i za tehničke prostorije koje su pod zemljom. To nijedna opština u Crnoj Gori ne naplaćuje, a opština Bar je počela naplatu i to nije usklađeno sa zakonom. Dobili smo uvjerenja od predsjednika da će najkasnije do nove godine biti napravljen dogovor oko toga i donijeti neke odluke, pretpostavljamo da to treba da donese SO Bar", rekao je Goran Pajković, član Udruženja.