Google ne voli stranice koje traže instaliranje aplikacija

Sve stranice koje korisnika velikim oglasima ili pop-up prozorima navode na instaliranje svoje aplikacije, od 1. novembra ove godine više neće biti označene kao "mobile-friendly"

148 pregleda1 komentar(a)
pametni telefon smart, Foto: Shutterstock
03.09.2015. 13:35h

Kako se sve više korisnika okreće mobilnom pretraživanju, tako i vlasnici webova sve češće na svoje početne stranice stavljaju razne pop-up oglase kojima korisnike navode da instaliraju njihovu mobilnu aplikaciju.

Ovakvo iskakanje oglasa umjesto prikazivanja stvarnog sadržaja stranice umanjuje korisničko iskustvo, a to su shvatili i u Googleu i pripremaju "odbrambeni mehanizam" protiv takvih stranica, piše Bug.hr.

Sa sljedećom promjenom njihovog algoritma za pretraživanje weba, doći će i do značajnijih promjena u rangiranju takvih mobilnih stranica. Sve one stranice koje korisnika velikim oglasima ili pop-up prozorima navode na instaliranje svoje aplikacije, od 1. novembra ove godine više neće biti označene kao "mobile-friendly". Samim tim, i njihov će položaj u rezultatima pretraživanja biti degradiran.

Na ovaj način ekipa iz Googlea žele primorati vlasnike i dizajnere mobilnih webova da primjenjuju nove načine promoviranja vlastitih aplikacija – poput "pametnih" bannera koje podržavaju mobilni Safari i Chrome.