Budva: Odbornici vraćaju ukradene kvadrate u TQ Plazi?

DF u Budvi inicirao zakazivanje vanredne sjednice lokalnog prlamenta, na kojoj bi se poništili aneksi ugovora koji su Opštinu u poslu sa TQ Plazom koštali milione

157 pregleda44 komentar(a)
TQ Plaza (Novina), Foto: Profoto.me
29.08.2015. 06:27h

Odbornici budvanskog parlamenta uskoro bi glasanjem mogli poništiti anekse ugovora koje je bivši gradonačelnik Rajko Kuljača, na štetu Opštine, potpisao sa kompanijom u čijem je vlasništvu luksuzni kompleks TQ Plaza.

Tim aneksima, tvrde iz policije i tužilaštva, lokalni budžet oštećen je za više miliona eura i zato je iza rešetaka završio dio nekadašnjeg, ali i sadašnjeg rukovodstva te opštine.

Šef odborničkog kluba Demokratskog fronta u Budvi Đorđe Vujović kazao je da su započeli sa potpisivanjem inicijative kojom će tražiti zakazivanje vanredne sjednice lokalnog prlamenta.

Jedina tačka dnevnog reda, prema njegovim riječima, našla bi se odluka o poništenju četiri sporna aneksa ugovora, koji je Opština još 2007. zaključila sa kompanijom Trejd junik o zajedničkoj gradnji poslovno - komercjalno - turističkog centra TQ Plaza.

Ukoliko incijativu potpiše 11 odbornika, odluka bi se mogla naći pred odbornicima.

Taj scenario nije nemoguć, jer će inicijativu, rečeno je “Vijestima”, podržati kompletna opozicija.

“Tražimo poništenje sva četiri aneksa sa Trejd junkom i vraćanje na prvobitni ugovor, koji je bio povoljan po Opštinu. Svakim aneksom imovina opština je umanjivana. Vidjećemo kako ćemo predsjednik Opštine reagovati na jednu takvu inicijativu. U slučaju da neko stane na stranu tako štetnih ankesa, smatraćemo da je i on član kriminalne grupe koju je označio gospodin (Milivoje) Katnić”, poručio je Vujović.

Ugovorom između Opštine i kompanije Mirka Latinovića, Opštini je trebao da pripadne 11.000 metara kvadratnih poslovno-stambenog i manji dio garažnog prostora.

Osim toga, Trejd junik bio je u obavezi da Opštini, naspram Plaze, izgradi garažu sa poslovnim postorima od 10.000 kvadrata.

To do danas nije učinjeno, zbog čega je i došlo do loma u vladajućoj koaliciji DPS - LP.

Da bi se zaštitili, čelnici Opštine u julu prošle godine zaključili su i četvrti aneks ugovora, kojim su obavezali tu kompaniju da izgradi garažu, a kao garanciju upisali fiduciju na 4.000 kvadrata poslovnog prostora u TQ Plazi.

Ipak, sporni aneks III ugovora predvidio je da Opština te atraktivne poslovne prostore zamijeni garažnim mjestima.

Anekse je potpisivao Rajko Kuljača, ali je kompletan njegov kabinet tada potpisima garantovao da se slaže sa njihovim sadržajem.

Neki od svjedoka kod specijalnog tužioca tvrdili su da navodno nijesu znali šta tada potpisuju.

Kuljača je u tom predmetu dobio status svjedoka saradnika i kao šefa kriminalne organizacije označio visokog funkcionera DPS-a.

On je, prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, do detalja je ispričao ulogu glavnog čovjeka mafijaške organizacije i svojih nekadašnjih saradnika u milionskim malverzacijama oko izgradnje kompleksa TQ Plaža i koncertnog platoa na Jazu.

Kuljača je u iskazu pomenuo i kakvu su ulogu u poslu oko izgradnje luksuznog kompleksa imali jedan bivši i dva sadašnja ministra u Vladi Mila Đukanovića.

Istražitelji provjeravaju njegove navode da je organizator te mafijaške grupe dobio penthaus u TQ Plazi i poslovni prostor u prizemlju.

Provjerava se i dio njegove priče o tome kakve i kolike nagrade od tih nezakonitih poslova su dobili nekadašnji i sadašnji funkcioneri Opštine Budva, lokalni funkcioneri DPS-a, zaposleni u tamošnjem katastru...

Navodno, dio stanova i prostora koje su članovi kriminalne grupe dobili u tom prostoru i dalje se vodi na vlasnika TQ Plaze kompaniju Trejd junik.

Zato je podgorički Viši sud privremeno zabranio raspolaganje tom imovinom, do završetka istražnih radnji.

Paralelno sa tim slučajem, istražitelji provjeravaju i ko je sve učestvovao u malverzacijama oko izgradnje platoa na Jazu.

Predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović, savjetnik premijera Aleksandr Tičić, brat i kćerka visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića - Dragan Marović i Milena Marović-Bogdanović, zatim tašta Svetozarevog sina Miloša Marovića, Dragica Popović službenica Sekratarijata za investicije, ali i njena koleginica Milojka Kovačević, uhapšeni su 13. avgusta u Budvi po nalogu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Osumnjičeni su i glavna administratorka Opštine Budva Snežana Žana Šćepanović, sekretarka za prostorno planiranje Danijela Marotić, v. d. direktora budvanskog Vodovoda Milenko Medigović, nekadašnji sekretar za zaštitu imovine Novak Klisić, inženjer geodezije Đorđije Pavlović, bivši direktor Trejd junika Goran Bojanić i službenik Opštine Budva Miodrag Samardžić.

Njih tužilaštvo tereti da su zarad lične koristi napravili višemilionsku štetu Opštini Budva.