Ugrožena poznata kolekcija ruske avangarde u Uzbekistanu?

Zaposleni u muzeju insistiraju da ništa nije ukradeno u ovom državnom muzeju, koji se nalazi u gradu Nukus 800 kilometara sjeverno od Taškenta

79 pregleda0 komentar(a)
Savitski muzej, Foto: Wikimedia
28.08.2015. 09:39h

Svjetski poznata kolekcija ruske avangardne umjetnosti, koja se čuva u dalekom muzeju u Uzbekistanu, mogla bi da bude ugrožena pošto je direktorka muzeja iznenada otpuštena zbog optužbi za krađu, tvrdi osoblje muzeja.

Osoblje Savitski Karakalpkstan muzeja tvrdi da je direktorka Marinika Babanazarova bila primorana da podnese ostavku zbog optužbi da je ukrala neka umjetnička djela, piše AFP.

Zaposleni u muzeju insistiraju da ništa nije ukradeno u ovom državnom muzeju, koji se nalazi u gradu Nukus 800 kilometara sjeverno od Taškenta. Muzej čuva više od 50.000 djela sovjetske avangardne umjetnosti.

Oni tvrde da je otkaz Babanazarove, čije namještenje nisu odobrile uzbekistanske vlasti, dio plana zvaničnika da preuzmu kontrolu nad vrijednom muzejskom kolekcijom.

Među umjetnicima čija se djela nalaze u muzeju su Ljubov Popova, Aleksander Ševčenko i Robert Falk.

Osoblje tvrdi da je otpuštanje direktorke "nelegalno" i potpisali su otvoreno protesno pismo koje su postavili na Fejsbuku i u kome navode da je Babanazarova primorana da da otkaz i gdje demantuju optužbe da je ukrala umjetnička djela iz kolekcije.

Oni tvrde da su optužbe protiv nje iznijete u anonimnom pismu koje je objavljeno u uzbekistanskim medijima i insistiraju da je kolekcija netaknuta.

"Izgleda da postoje ljudi koji će profitirati od blaćenja direktora muzeja i njenog osoblja sada kada je kolekcija u Savitski muzeju postala svjetski poznata", navodi se u pismu i poziva ministarstvo kulture da sprovede istragu.

Osnivač muzeja, ruski umjetnik Igor Savitski, doselio se u Uzbekistan 1950ih i počeo je sa skupljanjem umjetničkih djela koja su se kosila sa idealima socijalističkog realizma. Djela je nabavljao korišćenjem fondova lokalnih vlasti a muzej je otvorio 1966.

Zbog udaljenosti muzeja kolekcija je decenijama bila zaboravljena ali je u postsovjetskoj eri ponovo otkrivena i postala nezaobilazni muzej za ljubitelje umjetnosti.

Kada je Savitski preminuo 1984. Babanazarova je preuzela položaj direktora muzeja koji je zadržao nezavisnost iako zvanično pripada Uzbekistanu.

Ovo nije prvi put da je Babanazarova meta uzbekistanskih vlasti, podsjeća AFP. Prije četiri godine bilo joj je zabranjeno da prisustvuje projekciji dokumentarca o kolekciji Savitski u SAD.