U petak počinje REACT kamp

I ove godine, kako su saopštili iz „Alfa centra“, kamp će obilježiti javna debata „Neutralnost ili članstvo u NATO“, a svoju viziju buduće Crne Gore predstaviće Marko Milačić i Vladislav Dajković, iz Pokreta za neutralnost

78 pregleda0 komentar(a)
REACT
27.08.2015. 12:00h

Regionalni evroatlantski kamp REACT, osmi po redu, na kome će učestvovati 80 mladih iz 33 zemlje, počinje sjutra na Vučju, kod Nikšića, i trajaće do 2.septembra. Na otvaranju kampa, na kome će mladi sticati nova znanja u oblastima odbrane, bezbjednosti, integracijama u NATO i EU, diplomatiji i međunarodnim odnosima, govoriće pukovnik Tore Anderson, vojni ataše ambasade Kraljevine Norveške, Kristian Poša, ambasador Mađarske, Margaret En Ujehara, ambasadorka SAD-a, Vesko Garčević, nacionalni koordinator za NATO, Veselin Grbović, predsjednik opštine Nikšić i Aleksandar Dedović, izvršni direktor „Alfa centra“.

Centralna tema ovogodišnjeg REACT-a je „Crna Gora pred vratima Alijanse“.

Prvo predavanje „Crna Gora sledeća članica NATO-a“ održaće Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, kao predavači pojaviće se i ministri Milica Pejanović-Đurišić i Raško Konjević, Vesko Garčević, Sanela Đozgić i major Rade Ćurčić iz Ministarstva odbrane, kao i predstavnici državnih institucija, medija i civilnog sektora, ambasadori i brojni eksperti iz inostranstva.

I ove godine, kako su saopštili iz „Alfa centra“, kamp će obilježiti javna debata „Neutralnost ili članstvo u NATO“, a svoju viziju buduće Crne Gore predstaviće Marko Milačić i Vladislav Dajković, iz Pokreta za neutralnost.

„REACT je postao najznačajniji događaj na ove teme u regionu. Obzirom da je sama ideja, koncepcija i način realizacije kampa potpuno originalan i da se svake godine realizuje daleko od glavnog grada i obale, postao je i najbolji promoter potrebe zajedništva i saradnje, kao i snage i ljepota crnogorskog sjevera“, istakli su iz „Alfa centra“.

Osim edukativnog dijela sadržaj kampa podrazumijeva sportske i kulturne aktivnosti, kao i jednodnevni obilazak Nikšića i okoline.