SNP: U borbi protiv korupcije i kriminala ne smije biti nedodirljivih

SNP se zalaže da se borba protiv korupcije i organizovanog kriminala vodi od vrha ka dnu, dakle od nosilaca najviših političkih i privrednih funkcija, kako na državnom tako i na lokalnom nivou

4 komentar(a)
SNP logo, Foto: Printscreen
27.08.2015. 09:27h

U borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala ne smije biti nedodirljivih, jer od uspjeha na tom planu u značajnoj mjeri zavisi i sveukupni napredak Crne Gore, poručili su iz SNP-a.

"Najnoviji izvještaj nadležnog tijela Savjeta Evrope - Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO), pored ostalog, posebno ukazuje da su visoki funkcioneri u Crnoj Gori nekažnjivi zbog slučajeva korupcije, što, kako se navodi, predstavlja dodatnu prepreku za povjerenje javnosti u pravosudni sistem", piše u saopštenju.

SNP se zalaže da se borba protiv korupcije i organizovanog kriminala vodi od vrha ka dnu, dakle od nosilaca najviših političkih i privrednih funkcija, kako na državnom tako i na lokalnom nivou.

"Ključna stvar jeste u neselektivnoj primjeni zakona, jer naša prošlost svjedoči da nadležni državni organi često nijesu bili u stanju da se uspješno nose sa raznim društvenim anomalijama koje opterećuju Crnu Goru. Ne možemo, a da ne konstatujemo žalosnu činjenicu da je gotovo redovno izostajala odgovarajuća politička volja sa najviših državnih adresa da se borba protiv korupcije i organizovanog kriminala vodi neselektivno i na svakom nivou", poručili su iz SNP-a.

Ova partija ukazuje da u toj borbi ne smije da bude nedodirljivih, odnosno ne smije da bude političkog zataškavanja, niti smije biti onih koji su iznad zakona države.

"Nije dovoljno da se samo govori o problemima korupcije i organizovanog kriminala, već sve nadležne državne institucije treba odlučno, efikasno i djelotvorno da se angažuju na iskorijenjivanju ovih društvenih zala", kazali su iz SNP-a.

SNP ističe da vladavina prava i princip da smo svi jednaki pred zakonom predstavljaju temeljne vrijednosti svakog ozbiljnog društva.

"Da bi uspjeli na našem povratku u Evropu treba nam najbolja moguća komunikacija, koordinacija i bezuslovni konsenzus u definisanju nulte stope tolerancije prema svim oblicima korupcije, a naročito prema najvećem zlu - političkoj korupciji", zaključeno je u saopštenju.