Bolt pobijedio Getlina i osvojio zlato na 100 metara

Iako je Amerikanac Džastin Getlin tokom cijele sezone ostvarivao bolja vremena od “munje sa Jamajke”, Bolt je bio najbolji kada je bilo najpotrebnije

0 komentar(a)
Usein Bolt, Foto: Reuters
23.08.2015. 14:34h

Nakon kvalifikacija i polufinalnih trka, činilo se da dileme neće biti, da će Amerikanac Džastin Getlin sigurno prigrabiti zlato. Ali, Jusein Bolt je još jednom pokazao zašto je najbolji svih vremena – sjajnom trkom u finalu na 100 metara, Bolt je osvojio još jedno zlato u nizu. I to na stazi, na stadionu, gdje je uzeo olimpijsko zlato 2008. godine.

Jamajčanin je trku završio za 9,79 sekundi, što mu je ujedno u najbolji rezultat ove godine. Samo stotinku sporiji je bio Getlin (9,80), iako je tokom cijele sezone ostvarivao bolja vremena od Bolta.

Svjetski i olimpijski šampion (zlato osvajao na Igrama u Pekingu i Londonu) je, tako, odbranio zlato iz Moskve sa prošlog šampionata svijeta, i stigao do trećeg zlata na svjetskim prvenstvima u trci na 100 metara i postao tek treći sprinter kome je to pošlo za rukom.

"Mnogo mi znači pobjeda, trebalo mi je dosta vremena da sve krene kako treba. Borio sam se cijele sezone. Bilo je uspona i padova, ali sada sam OK", rekao je Bolt.

Bolt je u kvalifikacijama trčao ispod očekivanja, a zamalo je propustio plasman u finale. Naime, Jamajčanin je vrlo loše startovao u polufinalu i na polovini staze je izgledao kao i da neće izboriti finale, ali je onda ubrzao i u posljednjih nekoliko metara stigao do prvog mjesta i finala, u vremenu 9,96 sekundi, što je bio ukupno treći rezultat u polufinalu.

U finalu je, međutim, potvrdio je da mu u trci na 100 metara nema ravnog.

"Znam ja njegove metode, to vrijeme ništa ne znači. Isto je napravio i 2012. godine. U prvoj rundi se vukao, zatim je malo ubrzao u polufinalu, a onda je pregazio konkurenciju u finalu", upozorio je prije finala Getlin, kao da je znao šta mu se sprema od glavnog konkurenta.

Bolt je u finalu prekinuo niz od čak 28 uzastopnih pobjeda Getlina, koji je opasno prijetio da poremeti svjetski atletski poredak.

"Dobro se osjećam. Bila je to velika trka, u kojom me u foto finišu pobijedio veliki Jusein", rekao je Getlin.

Svijet je duel Gatlina i Bolta nazvao borbom dobra i zla, svjetla i tame. Gatlin se atletici vratio nakon što je dva puta osuđen za doping, ali mu je kazna, zbog saradnje sa antidoping komisijom, sa osam godina smanjena na četiri. Bolt predstavlja „svijetlo u tami“ grešnog sporta, prožetog dopingom i prevarama, a sve je više onih koji ne vjeruju da je tu bilo šta čisto. Bolt je to sada demantovao.

"Razumijem zbog čega su ljudi željeli da ja pobijedim, ali ja sam to želio da uradim zbog sebe. Ovo je veliki uspjeh", dodao je Bolt.

Bolt je, očigledno, znao da će stići do trijumfa.

"Nijesam iznenađen Boltovom pobjedom. Na zagrijvanju mi je rekao da ima metak i da će ga pustiti na trci", rekao je Asafa Pauel.

Treće mjesto i bronzu su podijelili Amerikanac Trejvon Bromel i Kanađanin Andre de Grase, koji su imali isto vrijeme - 9,92.

Peti je bio Majk Rodžers iz SAD. U vremenu od deset sekundi istrčali su Asafa Pauel, Tajson Gej i Džimi Viko, svi na diobi šestog mjesta, dok je posljednji bio Kinez Bingtijan Su (prvi Azijat u finalu Svjetskog prvenstva na 100 metara) u vremenu 10,06 sekundi.

Jamajčanin rekorder po broju zlata na SP

Današnje zlato je 15. u Boltovoj kolekciji sa velikih takmičenja, a deveto na svjetskim prvenstvima, po čemu postao najuspješniji atletičar svih vremena.

Iza sebe je ostavio, kada su zlata na SP u pitanju, Amerikance Elison Feliks, Karla Luisa i Majkla Džonsona, koji su osvojili po osam zlatnih odličja.

Bolt u svojoj riznici trofeja ima i dvije srebrne medalje na SP.

Prve medalje na svjetskim prvenstvima Bolt je osvojio 2007. u Osaki gdje je bio drugi na 200 m i u štafeti 4x100m.

U Berlinu dvije godine kasnije je osvojio zlata na 100, 200 i 4x100m, u Daegu 2011. je bio „zlatni“ na 200m i štafeti (4x100m), dok je u Moskvi prije dvije godine osvojio tri zlata (100, 200, 4x100m).

Jamajčanin je osvojio i šest zlatnih olimpijskih medalja.