Najmanje 31 policajac povrijeđen u sukobima sa desničarima

Šef podružnice partije Zeleni u Saksoniji Jirgen Kasek rekao je da su na skupu desničara "tekle rijeke piva" i da je bilo premalo policije da obezbjeđuje demonstracije

2 komentar(a)
Hajdenau, Foto: Beta/AP
22.08.2015. 19:02h

Najmanje 31 njemački policajac povrijeđen je prošle noći u Hajdenau, u sukobima sa desničarima koji su demonstrirali protiv azilanata, javljaju njemački mediji, ukazujući da je situacija u tom mjestu u Saksoniji ponovo pod kontrolom.

Ekstremno desna Nacionaldemokratska partije (NPD) pozvala je na proteste na kojima su, kako prenose njemački mediji, dijelom pijani desničari bacali flaše i kamenje na policiju koja je sinoć obezbjeđivala skup.

Policija je pokušala da stanje zadrži pod kontrolom, uz pomoć suzavca i biber-spreja, a jedan broj demonstranata je uhapšen.

Ovog vikenda nadležne službe pokušavaju da određeni broj migranata smjeste u napuštenu halu u Hajdenau i računaju sa daljim sukobima sa desničarima i protivnicima izbjeglica, prenose mediji.

Više svjedoka iz ovog građa u njemačkoj pokrjaini Saksoniji, koja se bori sa "rupama u budžetu" i desničarima u parlamentu, govore, kako prenose mediji, da se tokom demonstracija čulo "Njemačka Njemcima", "Stranci napolje" i druge parole mržnje prema strancima.

Šef podružnice partije Zeleni u Saksoniji Jirgen Kasek rekao je da su na skupu desničara "tekle rijeke piva" i da je bilo premalo policije da obezbjeđuje demonstracije.

NPD je partija čiju zabranu su mnogi tražili i prebacuju joj nepoštovanje univerzalnih ljudskih prava, odbijanje višepartijskog sistema, antisemitizam i rasizam.

Osim toga, NPD je "otvorila vrata" i za "grupe s nasilnim potencijalom", kažu eksperti u prilog zabrane, koji sumnjaju da NPD ima direktne veze sa terorističkom ćelijom NSU, optuženom svojevremeno za ubistvo osam Turaka, jednog Grka i jedne njemačke policajke.

NPD je do prošlih pokrajinskih izbora u Saksoniji bila parlamentarna stranka, tako da su neonacisti sjedjeli u parlamentu u Drezdenu, gradu bujne ljepote i burne prošlosti.

Njemačka se sada suočava sa ogromnim brojem izbjeglica, a savezna vlada je prije dva dana izašla sa očekivanom brojkom od čak 800.000 ljudi, koliko se očekuje do kraja godine, što je skoro duplo više od prvobitnih vladinih prognoza.