Radoša Šućura sumnjiče za štetu od 250.000 eura

U odvojenom postupku, protiv Šućura je podignuta i optužnica za nesavjestan rad u službi zbog nezakonitog zapošljavanja

93 pregleda0 komentar(a)
Radoša Šućur, Foto: Arhiva Vijesti
22.08.2015. 06:27h

Zbog sumnje da je Upravu za šume oštetio za preko 250 hiljada eura, bivši direktor Radoš Šućur biće na optuženičkoj klupi u srijedu 26. avgusta.

Šućuru će u Osnovnom suda u Pljevljima suditi sudija Branko Pejović.

Protiv njega je Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima podiglo optužnicu 17. decembra 2014. zbog sumnje da je počinio krivično dijelo nesavjestan rad u službi u produženom trajanju.

“U optužnom predlogu se navodi da je R. Š. , od jula do septembra 2008.godine, suprotno Zakonu o šumama i Zakonu o koncesijama, nesavjesno postupao. On je, nakon objavljenog konkursa za davanje šuma na korišćenje, zaključivanjem štetnih ugovora sa koncesionarima u Područnoj jedinici Žabljak i Područnoj jedinici Rožaje, za Upravu za šume nastupila materijalna šteta od preko 253.000 eura”, saopštili su “Vijestima” iz Vrhovnog državnog tužilaštva. Koncesije su ustupane na period od jedne, pet, 15 i 30 godina.

U istom sudu, u odvojenom postupku, protiv Šućura je podignuta i optužnica za nesavjestan rad u službi zbog nezakonitog zapošljavanja.

Nekadašnji direktor Uprave za šume se tereti da je bez prethodno raspisanog oglasa ili konkursa primio 53 radnika, uglavnom šumare i tehničare. Oni su angažovani na osnovu ugovora o radu, većinom pred parlamentarne izbore 2013. godine.

Šućur je nedavno penzionisan, a na osnovu naloga Upravne inspekcije koja je zaključila da je on stekao uslove za starosnu penziju. Upravna inspekcija je konstatovala i da je Šućuru mandat istekao 29. januara 2014. godine, nakon čega je on suprotno Zakonu o državnoj upravi nastavio da obavlja poslove direktora Uprave za šume.

Za krivično djelo nesavjestan rad u službi, za šta se Šućur optužen, predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.