BLOG

O NATO korigovali stavove i oni koji su bili kolebljivi ili protiv

Ovakvih posjeta bRISELU treba da bude što je više moguće jer omogućavaju da se demistifikuju pogrešne predstave o NATO.

196 pregleda22 komentar(a)
NATO, Foto: Nato
12.08.2015. 10:47h

Kada se sagledaju sve činjenice, devetočlana delegacija iz Crne Gore koja je posjetila Brisel nedavno, iako heterogena po sastavu djelovala je homogeno i mislim da je dostojno reprezentovala Crnu Goru. U sastavu delegacije bilo ih je za ulazak Crne Gore u NATO , bilo je onih kolebljivih i onih koji su bili protiv. Otprilike i takav stav je bio i odnosu ulaska Crne Gore u EU.

Brifinzi u sjedištu NATO-a i EU u Briselu bili su za mene više nego korisni. Pojedini zvaničnici i jedne i druge organizacije, ne baš svi, bili su veoma otvoreni i veoma kreativni naročito u odnosu na pitanja koja smo im postaviljali, a pitanja su bila veoma otvorena i ponekad i za njih iznenađujuća.

Navešću samo neka od njih: „ Da li se EU mora tvrdoglavo držati roka od osam godina što je dosadašnja praksa ili se za manje zemlje koje je lakše posmatrati i pratiti, može utvrditi manji rok?“ ili: „Da li je NATO upoznat sa crnogorskom istorijom i vjekovnim borbama za slobodu, usvojenim u svijetu, i koji su kod nas prešli u legendu?“ Nadalje: “Gotovo sve zemlje Mediterana već su u NATO organizaciji, da li one smatraju da bi ulazak Crne Gore obogatilo tu asocijaciju, jer bi time dobile jednu veoma strateški značajnu tačku po budućnost NATO-a“.

Što se mene lično tiče, imajući u vidu značajni napor koji je bio uložen zbog zgusnute organizacije boravka, utisci su više nego pozitivni. Ulazak Crne Gore u NATO državi bi doneo višestruke koristi, ne samo u odbrambenom već i u ekonomskom, političkom smislu i tako isto u vladavini prava i demokratizaciji društva.

Ponio sam utisak da su i oni članovi delegacije koji su bili kolebljivi ili bili protiv u velikoj mjeri korigovali svoje stavove, tako da ih jedino poslovično crnogorska tvrdoglavost može zadržati na ranijim unaprijed stvorenim stavovima koji nemaju pokriće u stvarnosti.

Ovakvih posjeta treba da bude što je više moguće jer omogućavaju da se demistifikuju pogrešne predstave o NATO.