Kako je moguće da tetovaže traju zauvijek?

Tetoviranje kao dio nekog ritualnog obreda ne potiče samo s jednog određenog područja, već je kroz istoriju bilo poznato različitim civilizacijama

292 pregleda4 komentar(a)
tetoviranje, tetovaže, Foto: Shutterstock
11.08.2015. 13:51h

Svima je već dobro poznato da proces tetoviranja podrazumijeva zabadanje igle u kožu unosom pigmenta. Reičel Feltman iz "Vašington Posta" objašnjava šta se to događa ispod kože.

„Igla za tetoviranje probada kožu od 50 do 3.000 puta u minutu. Ona, zapravo, probada gornji sloj kože (epiderm) i ulazi u srednji (derm). Tetovaža postaje permanentna kada imuni sistem pokuša da se odbrani od svih rana prouzrokovanih ubodima igle."

Svaki put kad igla napravi rupu, mikrofagi će pokušati da "zatvore" tu ranu. S obzirom na to da je mastilo stano tijelo, ove ćelije će se potruditi da ga unište. Međutim, događa se nešto drugo i neočekivano: mikrofagi napunjeni mastilom zaustavljaju se u koži i tu ostaju zauvijek. Upravo je to razlog što tu tetovaže vječne.

Tetoviranje kao dio nekog ritualnog obreda ne potiče samo s jednog određenog područja, već je kroz istoriju bilo poznato različitim civilizacijama. Tetovaže maorskih plemena Novog Zelanda često se navode kao prvi primjer ovog vida umjetnosti. Pripadnici ovog naroda i danas imaju imaju živopisne tetovaže na licu, a smatra se da i sama riječ "tetovaža" potiče od njihove rečitatau.

I pojedini, premda retki, Japanci ukršavaju svoju kožu takozvanim tetovažama irezumi, koje su takođe facijalne.

Izvor: Nacionalna geografija