Đoković pisao Lukšiću: Imenujte koordinatiora za primjenu vladine LGBT politike

Đoković kaže da je odlučio da se ovim putem obrati potpredsjedniku Vlade, zato što je Lukšić između ostalog predsjednik vladinog Savjeta za zaštitu od diskriminacije

8 komentar(a)
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
07.08.2015. 11:00h

Državna administracija ćuti i ne radi. Avgust je. Mjesec odmora. Na elektronsku poštu i telefonske pozive u kabinetu potpredsjednika Vlade niko ne odgovara. Zato pišem otvoreno pismo uvjeren da će ga doktor Lukšić na odmoru sigurno pročitati. Moderni telefoni su danas, manje više, uvjek u ruci, piše u otvorenom pismu koje je Elmir Đoković publicista i novinar i predsjednik Savjeta LGBTIQ Socijalnog Centra obratio potpredsjedniku Vlade Igoru Lukšiću.

Đoković kaže da je odlučio da se ovim putem obrati potpredsjedniku Vlade, zato što je Lukšić između ostalog predsjednik vladinog Savjeta za zaštitu od diskriminacije.

"Vlada Crne Gore je 9. maja 2013. godine, na Dan Evrope i pobjede nad fašizmom, usvojila Strategiju za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba. Vlada se, tim dokumentom, obavezala, da će ozbiljno raditi na unapređenju društvenog prihvatanja LGBT osoba, kao i na njihovoj bezbjednosti. Primjena tog dokumenta ozbiljno stagnira. Duži se period ne postižu ni minimalni rezultati. Potvrda toga su već dvije zabrane mirnog javnog okupljanja LGBT zajednice u Nikšiću. Svi znamo da postoji ozbiljan rizik da izbiju neredi. Ali ako to već svi znaju, i to toliko dugo, zašto onda Vlada ne radi nešto da otkloni uzroke neslobode i nesigurnosti po LGBT osobe. Obrazovanje je zatvoreno za inkluziju LGBT tematike a svi znamo da se najbolje i najodrživije društvene promjene postižu kroz obrazovanje", piše u Đokovićevom pismu.

On je dodao da se posljednjih dana vodi intenzivan društveni dijalog o prajdu u Nikšiću.

"Vlada ćuti iako pojedini politički subjekti najavljuju da će uzeti stvar u svoje ruke ukoliko ga policija, opet, ne zabrani. LGBT zajednica se trudi da vodi dijalog čak i sa onima koji se protive njenoj društvenoj vidljivosti i ravnopravnosti. Civilno društvo radi zapravo ono na što se obavezala vlast. Vlada je ta koja treba da podstakne i njeguje društveni dijalog i da inicira i usmjerava potrebne društvene promjene, neophodne za inkluziju LGBT osoba. Vlada ćuti. Čak, već mjesecima, nije imenovan Nacionalni koordinator za implementaciju vladine LGBT politike. Teško mogu zamisliti da bi Vlada tolerisala, toliko dugo, prazne, slične stolice za promociju članstva zemlje u EU i NATO. Neću da sudim da li je Vladi LGBT inkluzija baš toliko nebitna ali imam pravo da o tome razmišljam", napisao je Đoković.

Po njegovim riječima, posljednja sjednica Savjeta za zaštitu od diskriminacije je bila, u tom pravcu, potpuno neozbiljna.

"Mjesecima se, prije nje, znalo da je raniji koordinator podnio ostavku. Na poslednjoj sjednici se o tome površno pričalo. Iz Vlade nije ponuđeno nikakvo rešenje. Poštenije je odustati od LGBT Strategije a LGBT zajednici poručiti da nema ništa od reševanja životno važnih pitanja. Uvjeren sam da mi uvaženi ministar dr Lukšić neće zamjeriti. Uvjeren sam da on ima senzibiliteta za marginalizovane društvene zajednice. Zato ga i pozivam, ovim pismom, da napokon imenuje novog Nacionalnog koordinatiora za primjenu vladine LGBT politike i pozove ga, da bez odlaganja, počne raditi na uspostavljanju društvenog dijaloga i proizvodnji konkretnih, vidljivih, rezultata u procesu društvenog prihvatanja LGBT osoba u Crnoj Gori", zaključuje Đoković u pismu.