Euromost: Obezbijediti dodatak djeci iz socijalno ugroženih porodica

Kako su saopštili iz NVO Euromost, inicijativu će dostaviti Skupštini Crne Gore, svim poslaničkim klubovima u Skupštini, Skupštinskom odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje i Vladi

0 komentar(a)
Euromost, Foto: NVO Euromost
07.08.2015. 10:05h

NVO sa sjevera Crne Gore i udruženja građana iz Nikšića pokrenuli su peticiju u Bijelom Polju, Rožajama i Nikšiću, kojom traže da se u Skupštini Crne Gore donese izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

Kako su saopštili iz NVO Euromost, inicijativu će dostaviti Skupštini Crne Gore, svim poslaničkim klubovima u Skupštini, Skupštinskom odboru za zdravstvo,rad i socijalno staranje i Vladi Crne Gore.

"Kroz inicijativu ćemo tražiti da se djeci koja pohađaju osnovnu i srednju školu, dodijeli dječiji dodatak, ako im roditelji ne primaju nikakva socijalna i materijalna davanja i nalaze se na evidenciji nezaposlenih lica kod Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. Moramo naglasiti da je nekada svako dijete u Crnoj Gori bez obzira dali im roditelji primaju socijalno ili materijalno obezbeđenje dobijalo dečiji dodatak, što im je vremenom ukinuto bez obrazloženja iako je Ustavom Crne Gore zagarantovano svakom djetetu i briga i školovanje", piše u saopštenju NVO Euromost.

Navode da danas imamo situaciju da je na hiljade djece u Crnoj Gori ekonomski ugroženo čiji roditelji nemaju mogućnost ni da brinu o njima niti da ih školuju, jer su bez posla i mogućnosti da se zaposle, što ih je natjeralo da traže spas za svoju djecu napuštajući našu državu i odlazeći u države EU tražeći azil za sebe i svoju djecu.

"Kroz podatke koji su prikupljeni od strane NVO, u Crnoj Gori ima veliki broj djece koja pohadja osnovnu i srednju školu čiji roditelji su nezaposleni, a nijesu korisnici socijalnog niti materijalnog obezbeđenja i nalaze se na evidenciji za nezaposlena lica. Prema istim podacima, taj broj je najveći u opštinama na sjeveru Crne Gore kao i Nikšiću. U slučaju da se usvoji ovakav predlog kroz izmjenu i dopunu zakona o dječijoj zaštiti,pored toga što će se pomoći roditeljima koji su nezaposleni da svoju djecu školuju, doprinijećemo da se ubuduće i više djece upisuje u škole od strane njihovih roditelja", dodaje se.

U NVO Euromostu očekuju da Skupštinski odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje na prvi sastanak ovog odbora razmatra ovu inicijativu, izglasa je i proslijedi dalje Skupštini Crne Gore na izglasavanje.

"Očekujemo od poslaničkih klubova i poslanika u Skupštini Crne Gore podršku našoj inicijativi, koja je utemeljena i koja se zasniva na Ustavom zagarantovana prava svoj djeci, naročito djeci kojoj su uskraćena za njihovo školovanje, jer su im roditelji nezaposleni i bez mogućnosti da se zaposle, zbog čega se nalaze na zavodu za zapošljavanje."