Još pola milijarde i pašće rekord iz 2014.

"Siguran sam da će Mančester junajted uraditi nešto veliko. Imaju novca, a potreban im je napadač. Mislim da će dovesti nekog u napadu", kazao je za BBC Mark Lorenson, bivši fudbaler, a sada fudbalski analitičar

1 komentar(a)
Rahim Sterling, Foto: Reuters
04.08.2015. 21:32h

Otprilike smo na sredini fudbalskog prelaznog roka, a polako se već svode bilansi. Kao i svakog, tako i ovog ljeta, engleski klubovi prednjače - do sada su potrošili tačno 500 miliona funti, što je oko 710 miliona eura u transferima igrača.

Da bi oborili rekord, koji su samo postavili prošle godine, potrebno je još da utroše 475 miliona eura.

Najveći transfer do sada ostvario je Mančester siti, koji je iz Liverpula doveo Rahima Sterlinga za 69 miliona eura, ali je najveći potrošač gradski rival „plavih” - Junajted koji je do sada izdvojio 118 miliona za Švajnštajgera, Depaja, Romera, Šnajderlina i Darmijana.

Luj van Gal najavljuje još makar jedno, kako je rekao, iznenađenje do kraja prelaznog roka. A kraj je 1. septembra u 17 sati.

"Siguran sam da će Mančester junajted uraditi nešto veliko. Imaju novca, a potreban im je napadač. Mislim da će dovesti nekog u napadu", kazao je za BBC Mark Lorenson, bivši fudbaler, a sada fudbalski analitičar.

Prošle godine, engleski klubovi potrošili su 975 miliona funti u fudbalskim transakcijama tokom dva prelazna roka. Taj rekord mogao bi da bude oboren, smatra finansijski ekspert Rob Vilson, profesor na Univerzitetu u Šefildu.

"U engleskom fudbalu je sve više novca od TV prava, klubovi su sve bogatiji, sve je manji problem dovesti igrače i dati im dobru platu. Ne vidim razlog da se na tržištu ne ponašaju u skladu sa tim", rekao je Vilson.

Ono što, međutim, razlikuje ovaj od prethodnih prelaznih rokova je poštovanje, ili bar pokušaj da se ispoštuje finansijski fer-plej, koji je ustanovila Uefa, a čija je maksima - potroši koliko si zaradio.

"Mančester junajted opet troši veliki novac, ali će prodati Di Mariju, možda i De Heuu. Moći će da kupi još nekoga, a rashodi i prihodi biće tu negdje. Liverpul je prodao Sterlinga, pa tek onda doveo Bentekea. Mislim da se klubovi, bez obzira na ogroman novac ponašaju racionalnije nego prije", naglasio je Vilson.

Može se engleskim klubovima da rade šta hoće - samo od Premijer lige, klubovi su prošle sezone podijelili milijardu i 605 miliona funti.

Šampion Čelsi dobio je 99 miliona, a posljednjeplasirani Kvins Park Rendžers 65.