Građani vratili 281 komad oružja

Iz MUP-a su naglasili da je važna novina za građane to što je Zakonom o oružju definisano da građanin koji ima oružje u nelegalnom posjedu neće snositi posljedice ukoliko ga dobrovoljno vrati policiji

87 pregleda0 komentar(a)
Oružje, Foto: Shutterstock
03.08.2015. 14:44h

Građani Crne Gore su, od početka primjene Zakona o oružju u martu, dobrovoljno vratili 281 komad pištolja i pušaka, 5.603 komada municije, kao i 82 eksplozivne naprave.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), najveći dio oružja bio je u nelegalnom posjedu.

Iz MUP-a su naglasili da je važna novina za građane to što je Zakonom o oružju definisano da građanin koji ima oružje u nelegalnom posjedu neće snositi posljedice ukoliko ga dobrovoljno vrati policiji.

MUP, UNDP, Misija OEBS-a u Podgorici i Centar za demokratsku tranziciju, uz podršku Evropske unije i Ambasade Njemačke, sprovode kampanju Poštuj život, vrati oružje.

Ciljevi kampanje su jačanje svijesti o štetnosti posjedovanja nelegalnog oružja, smanjenje broja nelegalnog oružja u posjedu građanja te njihovo informisanje o novinama u Zakonu.

Iz MUP-a su podsjetili da je 9. jul, Međunarodni dan uništavanja oružja, obilježen spaljivanjem 857 komada i 188 djelova lakog oružja u Institutu za crnu metalurgiju u Nikšiću.