Bliži se kraj savezu DPS-SDP

“SDP neće moći još dugo da vodi paralelnu politiku oponenta važnim prijedlozima Vlade i ujedno partnera u vlasti. Krivokapić i SDP moraju povući odlučan politički potez"

102 pregleda85 komentar(a)
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
03.08.2015. 06:56h

Nakon razlaza u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) konačno je postalo jasno da Demokratska partija socijalista (DPS) radi na stvaranju novog koalicionog partnera i da se savez sa partijom Ranka Krivokapića mora privesti kraju, ocijenio je Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) nakon posljednjih sukoba unutar vladujće koalicije.

Da se razlaz u vladajućoj koaliciji bliži nagovijestio je potpredsjednik Skupštine iz DPS-a Milutin Simović saopštivši da vjeruje “da će skori izborni rasplet omogućiti DPS-u da se oslobodi destrukcije od strane koalicionog partnera”.

Simović je, nakon posljednjeg zasijedanja u parlamentu gdje Vladini prijedlozi za izmjenu ugovora o Kraljičinoj plaži, izdavanju ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, između ostalog kazao da su opet “različiti interesi okupili ad hoc parlamentarnu većinu.

“Ovoga puta najmanji zajednički sadržalac je bilo zaustavljanje razvojnih projekata. Bili smo svjedoci novog priloga urušavanja predizbornog koalicionog sporazuma i izbornog programa” naveo je Simović. On je dodao i da je SDP neodgovoran prema građanima, da se opstruira Vladine politike i projekte podržane i od ministara iz SDP-a. “Mislimo da je dobro što je ukupna javnost vidjela da se SDP udružila sa tradicionalnom opozicijom u zaustavljanju razvoja. Vjerujemo da će skori izborni rasplet omogućiti DPS-u da se oslobodi ovakve destrukcije od strane koalicionog partnera” rekao je Simović.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović je Simoviću poručila da samo neko ko ne drži do elementarne istine, ili je u velikoj panici, traži od Skupštine da pokriva sumnjive i štetne poslove na 90 godina. “U svakoj zemlji je za stanje ekonomije odgovorna Vlada. Jedino je u Crnoj Gori na opšti smijeh civilizovanog svijeta izmišljena “parlamentarna diktatura” da bi se bježalo od odgovornosti za vođenje zemlje. To bi posebno trebalo da zna Simović, ako mu je stalo do elementarne istine. Poslanike građani nijesu birali da budu poslušnici, sjede i ćute i s vremena na vrijeme pritisnu taster, onako kako Simović preferira” rekla je ona.

Vuksanovićeva je pitala Simovića da li je Skupština kriva za masovna iseljavanja sa sjevera ili je to rezultat Vladine pogrešne ekonomske politike.

"Možete neko vrijeme da vodite dualnu politiku, ali dođe trenutak kada se stvari moraju raščistiti i politički sistem vratiti u svoj tok sa jasnom diferencijacijom ko je vlast ko je opozicija. Sve upućuje na izbore kao rješenje, kada će se do njih doći zavisi od poteza u vladajućoj koalicji", kazao je Marić.

Marić smatra da je Simovićeva izjava samo potvrda tendencije DPS-a da stvori novog koalicionog partnera.

“SDP neće moći još dugo da vodi paralelnu politiku oponenta važnim prijedlozima Vlade i ujedno partnera u vlasti. Krivokapić i SDP moraju povući odlučan politički potez. Mislim da je neizbježno preispitivanje povjerenja Vlade i same skupštinske većine” kazao je Marić.