Stavljena tačka - Danilović nije zloupotrijebio lične podatke

Danilović je tijelu MUP-a, u kome su bili i NVO aktivisti, dostavio podatke na koje su imali pravo po zakonu

109 pregleda5 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Zoran Đurić
05.10.2018. 14:35h

Nakon dvije godine Viši sud za prekršaje stavio je tačku na postupak koji je protiv tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića u Vladi izbornog povjerenja pokrenula Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP), jer je navodno pred parlamentarne izbore 2016. zloupotrijebio lične podatke građana.

Danilović je tada korodinacionom tijelu MUP-a koje se bavilo izbornim procedurama, i u kome su bili i NVO aktivisti, dostavio tražene podatke na koje su imali pravo po zakonu. Međutim, DPS je nakon toga podnio krvičnu prijavu tužilaštvu protiv njega, a AZLP je poslala inspekciju u MUP. Predsjednik Savjeta AZLP Muhamed Gjokaj je u medijima tvrdio da je inspekcija našla nezakonitosti, pa su podnijeli prekršajnu prijavu protiv tada već bivšeg ministra opozicije.

Sud za prekršaje je ranije odbio taj zahtjev, AZLP se zatim žalila ali je Viši sud za prekršaje na čijem je čelu Milivoje Rašović odbio žalbu kao neosnovanu. Oni nijesu ni ulazili u problematiku, već su u rješenju, u koje su “Vijesti” imale uvid, naveli da je žalba AZLP bila nezakonita.

Jer, po Zakonu o zaštiti ličnih podataka i Zakonu o inspekcijskom nadzoru, kako se obrazlaže u rješenju suda, predsjednik Savjeta AZLP nije imao pravo da piše prijavu Daniloviću. Takođe, nije mogao ni da podnosi žalbu na odbijajuću odluku Suda za prekršaje. Predsjednik Savjeta AZLP je Muhamed Gjokaj, koji je bivši odbornik DPS-a.

“Skoro dvije godine trajao je jedan prljavi linč protiv mene od strane Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama u združenoj akciji sa djelovima MUP-a ili preciznije, sa pojedincima koji su imali osvjetničku namjeru. Objavljivali su, dominantno predsjednik Savjeta Muhamed Djokaj, kako sam napravio krivično djelo zloupotrebe ličnih podataka građana za vrijeme obavljanja funkcije ministra unutrašnjih poslova u Vladi izbornog povjerenja 2016. Pomognuti od strane partijskog kadra iz MUP-a napravili su spektakularnu predstavu o tome da sam lično odgovoran za “zloupotrebu podataka vijeka”,” rekao je juče Goran Danilović “Vijestima”.

On je podsjetio da je Sud za prekršaje obustavio postupak protiv njega kao odgovornog lica u organu državne uprave, jer je, navodi, dokazao da je uz sve ostalo sporna osnovna stvar - zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka podnijet je od strane neovlašćenog lica.

AZLP u žalbi, koja je odbijena, navodi da je Gjokaj imao pravo da je podnese jer je Savjet utvrdio zloupotrebu podataka, a i utvrđuje kršenje prava privatnosti.

Viši sud za prekršaje međutim objašnjava da to nije tačno i da je za te poslove direktor Agencije ovlašćeno lice. Direktor AZLP je Čedomir Mitrović, koji prema informacijama “Vijesti”, nije želio da potpiše prijavu jer je bila ispolitizovana.

“Testirali su mi DNK, tražiću da mi vrate analizu”

“Dužan sam da o ovome, o presudama, izvijestim i Specijalno državno tužilaštvo jer cijelo vrijeme procesa pojedinci su gurali akciju koja je trebalo da okonča mojom krivičnom odgovornošću. Bio sam primoran da dajem svoj DNK kako bih dokazao ispravnost svog postupanja i prolazim kroz pokušaj poniženja od strane onih koji su neprofesionalno radili svoj posao i imali namjeru da mi “spakuju” vlastite prljave poslove. Tražiću javno da mi se vrate sve DNK analize jer ne vjerujem u profesionalnost policijskih službi - naprotiv, siguran sam da su spremni na zloupotrebu”, rekao je Danilović “Vijestima”.

On očekuje daće se Skupština pozabaviti čelnicima agencija, koje bi po zakonu trebalo biti nezavisne.