Djelo Vuka Karadžića tema naučnog skupa na Žabljaku

Prema programu skupa planirano je prezentovanje trideset naučnih radova iz oblasti jezika, književnosti, istorije i geografije durmitorskog kraja

98 pregleda3 komentar(a)
Žabljak, skup Vuk Karadžić, Foto: Obrad Pješivac
30.07.2015. 15:20h

Djelo Vuka Karadžića, tema je dvodnevnog, osmog po redu naučnog skupa "Na izvoru Vukova jezika" koji je na Žabljaku organizovala Fondacija Vukova zadužbina za Žabljak, Šavnik i Plužine.

Skup je otvorio akademik Branislav Ostojić i podsjetio na hronologiju ovih okupljanja započetih 1988. godine, zastupljenih eminentnim stručnjacima i sa do sada objavljenih 200 radova.

"Sve ovo se nije moglo ostvariti bez svesrdne, prije svega, materijalne podrške tri durmitorske opštine. Ja im se ovom prilikom zahvaljujem uz napomenu da se Žabljak postepeno potvrđuje kao ljetnji naučni centar, a Skupština opštine Žabljak i Fondacija Vukove zadužbine kao dobri domaćini, inspiratori i organizatori naučne djelatnosti. Mnogobrojne su i raznovrsne istorijske zasluge Vukove za našu kulturu, a posebno u stvaranju današnjeg Vukovog modela književnog jezika. Tvorac je srpsko - hrvatskog književnog jezika, kao uzor u književnosti ponudio je narodno stvaralaštvo a kao vrhovno načelo u jeziku postavio je vrijednost onome što se u narodu govori. Smjelo i vrlo autoritativno odbacio je sve pokušaje da se jezik oplemenjuje time što će se udaljiti od govora prostoga naroda. Njegov književni jezik, azbuka i pravopis učinili su kulturu daleko pristupačnijom čovjeku iz naroda. Spasio je od gašenja najdragocjenije duhovne tvorevine", kazao je akademik Ostojić.

Učesnike skupa pozdravio je predsjednik Opštine Žabljaka, Veselin Vukićević i kazao da je ovaj naučni skup posvećen čovjeku po kome se naša kulturno istorijska epoha računa na vrijeme prije i poslije njega.

"Zahvaljujući velikom Vuku srpska kultura je napravila svoj prvi i vjerovatno najznačajniji prodor u Evropu. U Vuku Karadžiću i njegovoj grandioznoj ostavštini uvijek ćemo moći da pronađemo nadahnuće kako se grade i utvrđuju takvi mostovi uz puno uvažavanje naših specifičnosti", kazao je predsjednik Vukićević.

Prema programu skupa planirano je prezentovanje trideset naučnih radova iz oblasti jezika, književnosti, istorije i geografije durmitorskog kraja. Iz sale Opštine, večeras će se učesnici skupa preseliti u dom NP “Durmitor” i večernje sate posvetiti liku i djelu Miljana Radovića,

Učesnici skupa su akademik Zoran Lakić, Milutin Lješević, Nenad Vuković, Slobodan Kasalica, Lidija Tomić, Jovan Delić, književnici Miro Vuksanović, Isak Kalpačina i drugi.