Safari kroz nestvarnu ljepotu Kučkih planina

“Safari je najpopularniji i najviše se traži u svijetu, to je najbolji način da za kratko vrijeme pogledate skrivene ljepote”, kazala je direktorica Turističke organizacije Glavnog grada

437 pregleda7 komentar(a)
29.07.2015. 19:59h

Pejzaži Kučkih planina i jezera i uzbuđenje kakvo može pružiti samo vožnja nepristupačnim terenima, krasili su današnju safari džip turu novoproglašenim regionalnim parkom “Komovi”.

Takvo iskustvo je za predstavnike medija, gradskih preduzeća, planinare i druge ljubitelje prirode organiozovala Turistička organizacija Podgorice (TOP), kako bi promovisala taj vid turizma.

Na mnogim dionicama džipovi su prolazili kroz prelijepe predjele netaknute prirode.

“Safari džip je trenutno najpopularniji i najviše se traži u svijetu, jer to je najbolji način da za kratko vrijeme i komfor pogledate skrivene prirodne ljepote nekog lokaliteta, kao što su u ovom slučaju Kučke planine”, kazala je direktorica Turističke organizacije Glavnog grada Tatjana Popović-Dmitrović.

U safariju je učestvovalo 11 džipova firme “Autounia”, policije i Doma zdravlja “Podgorica”.

Kolona je krenula ispred crkve Svetog Đorđa pod Goricom, pa preko Kuča stigla do prvog odredišta - Bukumirskog jezera.

Tu su učensici safarija, na 40 kilometara od Podgorice i 1.443 metara nadmorske visine, komentarisali čuvenu legendu o Bukumirima i stijeni.

Neopisivi pejzaži kučkih katuna vidjeli su se već na usponu do jezera dok je grupa džipova prolazila sela Medun, Ubli, Kržanja, Krivi Do, Stravče, Kastrat i Treskavac.

Turistički vodič Miroslav Nikezić vozio je na čelu kolone i učesnicima ture objašnjavao svaki zanimljiv detalj katuna, odakle i sam potiče.

“Sada su na skoro svim katunima izgrađene kuće i pomoćni objekti za stoku, ali nije uvijek bilo tako”, kazao je Nikezić.

On je objasnio da su na katune “naši stari izdizali sa stokom samo u toku ljeta”.

“Pa su katuni bili gotovo prazni, jer su ljudi boravili u većinom privremenim objektima, dok su stoku držali u zajedničkim oborima”, kazao je Nikezić.

Na nekoliko mjesta učesnici safarija su se sreli sa čobanima, stadom prelijepih konja, koji su upotpunili sliku divlje i netaknute ljepote.

U masivu Kučkih planina pored jezera - Bukumirskog i Rikavačkog, nalazi se preko dvadeset vrhova viših od 2.000 metara, a koji pripadaju glavnom gradu. Taj predio je omiljena destinacija mnogih zaljubljenika u prirodu - planinara, odnosno i alpinista, jer mnogi vrhovi predstavljaju pravi izazov za sportsko penjanje.

Nakon Bukumirskog jezera kolona džipova se uputila ka osmatračnici na Magliču, na nekoliko kilometara od granice sa Albanijom.

Odatle se pruža predivan pogled na Kučki Kom, Prokletije, Vučiji potok, Skadarsko jezero i mnoge druge prirodne ljepote naše države.

Novinari, menadžeri i turistički radnici putevima kojima ne može proći običan automobil, stigli su do Rikavačkog jezera.

Na jezeru je porodica Jokanović za turiste spremila domaće priganice sa medom i sirom.

Pojedini su se i okupali u neobićno toploj vodi ledničkog jezera i uživali u pogledu na Vilu, planinu koja se uzdiže iznad Rikavca.

Dan je završen večerom u etno kući Lazović na katunu.

Safari je završen vožnjom živopisnim kanjonom rijeke Cijevne.

Galerija

Kuči safari FOTO: Luka Zeković
Kuči safari FOTO: Luka Zeković
Kuči safari FOTO: Luka Zeković
Kuči safari FOTO: Luka Zeković
Kuči safari FOTO: Luka Zeković
Kuči safari FOTO: Luka Zeković
Kuči safari FOTO: Luka Zeković
Kuči safari FOTO: Luka Zeković
Kuči safari FOTO: Luka Zeković