Iako u Baru ima nestašica, preuzimaju svega trećinu vode iz regionalonog sistema

Iz Regionalnog vodovoda ističu nezadovoljstvo činjenicom da je stepen iskorišćenosti kapaciteta za područje opštine Bar i Ulcinj svega 30 do 36 odsto

75 pregleda0 komentar(a)
Regionalni vodovod, Foto: Savo Prelević
29.07.2015. 16:50h

Javno preduzeće „Regionalni vodovod“ saopštilo je da posljednjih dana, prvi put od 2010. godine, iz rezervoara „Prijevor“ se vrši isporuka vode opštinama Budva,Tivat, Kotor i Herceg Novi u količini koja, u zavisnosti od trenutnih potreba ovih opština i hidrauličkih uslova, odgovara stepenu iskorišćenosti kapaciteta od 100 odsto ovog dijela regionalnog sistema za vodosnabdijevanje.

„Odgovornom upravljanju sistemom RVS, značajnu podršku nam pružaju CGES i Elektroprivreda Crne Gore, koji zajednički sprovode sve aktivnosti iz svoje nadležnosti, kako ne bi ugrozili redovno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja. Ovo, takođe, predstavlja i potvrdu više nego odgovornog odnosa naših partnera lokalnih vodovoda u Budvi, Tivtu, Kotoru i Herceg Novom koji su sa rukovodstvom opština na ovaj način rješili najvažnije pitanje daljeg razvoja turističke privrede u ove četiri opštine, ali i prije svega, kao i omogućili kvalitetan život svojim građanima. Navedeni podaci dodatno ukazuju da je turistička sezona ove godine uspješna i da na Crnogorskom primorju boravi znatno više gostiju nego proteklih godina“, navode iz JP „Regionalni vodovod“.

Međutim, osim zadovoljstva postignutim rezultatima koje su ostvarili u saradnji sa navedenim vodovodnim preduzećima, iz Regionalnog vodovoda ističu nezadovoljstvo činjenicom da je stepen iskorišćenosti kapaciteta za područje opštine Bar i Ulcinj svega 30 do 36 odsto.

„Uprkos činjenici da u pojedinim djelovima opštine Bar već više od 20 dana nema vode i da uprkos naporu uloženom od strane rukovodstva Opštine, lokalno vodovodno preduzeće još uvijek ne želi da preuzme dodatne količine vode iz Regionalnog vodovodnog sitema. Gotovo svakog dana ovom JP pristižu brojni zahtjevi i telefonski pozivi građana koji se raspituju o razlozima neadekvatnog vodosnabdijevanja i mogućnostima iznalaženja rješenja ovih problema, posebno sa područja Sutomora ali i drugih naselja. Imajući u vidu navedeni stepen iskorišćenosti dijela RVS za opštine Bar i Ulcinj, ističemo da je ovo JP u mogućnosti da isporuči veće količine vode, ali i da to ne zavisi od Regionalnog vodovoda već isključivo od odluka menadžmenta vodovoda u Baru“, navode u Regionalnom vodovodu.

Prema njihovim riječima, jedino partnerskim odnosom institucija kojima je povjerena funkcija vodosnabdijevanja, uz poštovanje principa javnog interesa i prava svakog ljudskog bića na uredno vodosnabdijevanje, može doći do konkretnih rezultata i omogućiti ne samo poštovanje ovog osnovnog ljudskog prava, nego i održiv ekonomski razvoj.