Kinezi i Bemax blizu dogovora o autoputu

Realno je da bude uposleno i više od 30 odsto crnogorskih podizvođača koliko je precizirano ugovorom o izgradnji, kazao je premijer Milo Đukanović u Skupštini

96 pregleda22 komentar(a)
Moračica, autoput, Foto: Vesko Belojević
23.07.2015. 18:24h

Na izgradnji dionice autoputa Smokovac-Mateševo do sada je angažovano devet firmi iz Crne Gore, a ukupna vrijednost njihovih ugovora prelazi osam miliona eura, saopštio je juče premijer Milo Đukanović.

On je kazao da je sa kompanijom “Cijevna komerc” usaglašen ugovor vrijedan blizu 19 miliona, a sa preduzećem “Montenegro petrol” od oko 11 miliona eura.

“Ova dva ugovora sa pratećom dokumentacijom biće narednih dana dostavljeni investitoru na davanje saglasnosti”, kazao je on u Skupštini, u okviru premijerskog sata.

Đukanović je rekao da su u završnoj fazi pregovori i sa kompanijama “Čelebić” i “Bemax”.

Odgovarajući na pitanje Tarzana Miloševića (DPS), premijer je ocijenio da je početak radova potvrdio da će u izgradnju biti uključena cijela crnogorska građevinska operativa i mnoge druge kompanije.

Đukanović je rekao da je izvođač radova, kineska kompanija CRBC, do sada, putem javnih oglasa, angažovala oko 100 ljudi raznih profila, čija neto zarada iznosi od 500 do 2.000 eura.

On je kazao da je angažovano i oko 212 lokalnih radnika, istakavši da i mještani imaju koristi od prodaje i rentiranja zemlje, izdavanja prostorija za razne namjene i pružanja drugih usluga izvođaču radova.

On je rekao da bi glavni radovi trebalo da počnu 1. septembra, istakavši da su prioritet most Moračica, dužine oko jednog kilometra i tunel Vjetrenik, od oko tri kilometra.

"Tokom glavnih radova predviđeno je da se istovremeno radi na 20-ak lokacija, do kojih će se dolaziti novoizgrađenim pristupnim putevima dužine proko 40 kilometara. Realno je da bude uposleno i više od 30 odsto crnogoskih podizvođača koliko je precizirano ugovorom o izgradnji“.

Gradnja prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa zvanično je počela 11. maja i trebalo bi da bude završena do 11. maja 2019. Procijenjeno je da će izgradnja dionice koštati 809,6 miliona eura, od čega se država kod kineske Exim banke zadužila oko 687 miliona.

Tvrdi da ostale puteve neće zapostaviti

Đukanović je ocijenio da Vlada ne razmišlja da obustavi aktivnosti na daljem unapređenju saobraćajne mreže, posebno regionalne, zbog izgradnje autoputa Bar-Boljare.

On je ocijenio da su jako važni i regionalni projekti izgradnje puteva Lubnice - Jezerine, za koji je potrebno obezbijediti 30 miliona eura, a trebalo bi da bude završen do 1. septembra.

"Bitna je i izgradnja puta Gusinje - Podgorica preko teritorije Albanije, dužine 72 kilometra, od čega je dio od 5,5 kilometara puta Gusinje - Grmčar završen, a vrijednost je 2 miliona i 66 hiljada eura...”.