Novosel: Ne vidim krivicu Opštine što se sa poslom toliko kasni

"Opština je sa svoje strane sve uradila da se stvore preduslovi za realizaciju tog posla: urađen je projekat i njegova revizija, obavljeno je ispitivanje terena, a u sve to je uloženo 128.000 eura"

3 komentar(a)
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
23.07.2015. 14:50h

Gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) negirao je tvrdnje NVO "Arsenal" koja je lokalnu vlast i Ministarstvo odbrane prije dva dana prozvala da su izigrali dogovor prema kojem je na lokaciji Lukovića barake u Tivtu trebalo da bude građeno stambeno naselje u kome bi svoj krov nad glavom dobilo i 75 porodica bivših radnika Arsenala.

Novosel je kazao da Opština "ne snosi odgovornost" zašto gradnja tog stambenog naselja površine 10.700 kvadrata sa 107 stanova, 12 poslovnih prostora i 167 parking prostora, ni do danas nije počela, iako je pravni sljedbenik Sindikata bivšeg Arsenala, istoimena NVO, još prije sedam godina o tome postigla sporazum sa lokalnom upravom i Ministarstvom odbrane, a Vlada te instuticije svojim zaključkom iz 2008, obavezala da naprave ugovor i pristupe poslu.

"Opština je sa svoje strane sve uradila da se stvore preduslovi za realizaciju tog posla: urađen je projekat i njegova revizija, obavljeno je ispitivanje terena, a u sve to je uloženo 128.000 eura. Krenulo se, zajedno sa NVO Arsenal, u izradu idejnog rješenja, potom je formirana komisija da bi to konkursno rješenje dobilo neku realizaciju, ali, po mojim saznanjim, bilo je nekih otpora od NVO Arsenal. Oni su odbacili to idejno rješenje, imali su neke svoje zahtjeve, od toga da se izmjeni plan da bi se stvorili preduslovi za gradnju još jednog sprata do nekih zahtjeva oko balkona i drugih sadržaja koje su oni tražili, što je usporavalo projekat", kazao je Novosel.

On je podvukao da "ni u jednom dijelu ne vidi krivicu Opštine što se sa poslom toliko kasni", iako su njegov prethodnik Dragan Kankaraš i najviši državni funkcioneri, u nekoliko navrata proteklih godina gradnju kompleksa na Lukovića barakama najavljivali kao maltene gotovu stvar.

Pored 75 stanova za bivše radnike Arsenala, ovdje je 18 stanova za potrebe pripadnika Vojske trebalo da dobije i Ministarstvo odbrane, a 14 garsonjera dobili bi stanovnici neuslovnih starih objekata koji sada postoje na tom placu.

Opština Tivat koja bi učestvovala u finasiranju gradnje dijela kompleksa i oslobodila ga od komunalija, u zamjenu bi dobila prostora bivše kasarne Lepetane koju MO još koristi.

"To međutim, nikada nije konkretizovano, pa Opština nema nikakvog motiva, niti razloga da ulaže u posao od koga neće dobiti ništa. NVO Arsenal, ako hoće, pitanje realizacije projekta može rješavati i bez Opštine, koja će, bez obzira na sve, opet pokušati da razgovara sa resornim ministrima Radojem Žugićem i Branimirom Gvozdenovićem. Ovu priču smo otvorili i sa premijerom Milom Đukanovićem, tokom njegove posjeti Tivtu i mogu reći da ima raspoloženja da se posao realizuje", tvrdi gradonačelnik Tivta ističući da se sa njim slažu i u Ministarstvu odbrane.

"Sad se nisu stvorili uslovi da se to radi sa Opštinom, koja će taj projekat podržati u dijelu oslobađanja komunalija, a treba da vidimo kako da riješemo pitanje zemljišta u vlasništvu Opštine. Bez našeg jasnog interesa nikakav predugovor ili ugovor neću potpisati", kategoričan je Novosel.

On je inače, zajedno sa drugim gradskim i državnim čelnicima već godinama na prostoru kasarne Lepetane obećavao izgradnju mini olimpijskog sela sa nizom sportskih objekata. Sada međutim Novosel poručuje da se neće ulaziti ni u taj projekat "ako ne nađemo investitora koji je finasijski sposoban da izgradi ono što je u Lepetanima planirano".