Laibach: Idemo u Sjevernu Koreju da isprovociramo sve ostale

Četvoročlani bend koji okuplja fanove i svojim nastupima zbunjuje mase širom svijeta već više decenija, održaće dva koncerta u Pjongjangu u avgustu

56 pregleda0 komentar(a)
Laibach (Novina), Foto: Alliance/dpa
22.07.2015. 18:29h

Slovenački avangardni rok sastav Laibach, koji će biti prvi izvođač sa zapada koji će nastupiti u komunističkoj Sjevernoj Koreji, želi da izazove debatu van granica ove izolovane zemlje, poručili su članovi.

Možda i najveći bend nastao u nekadašnjoj Jugoslaviji poznat je po totalitarističkom imidžu, ali član Laibacha Ivan Novak nije želio da ovaj pridjev pripiše Sjevernoj Koreji.

"Smiješno je pričati o totalitarizmu. Totalitarizam se ne može izbjeći. Vidimo ga svuda oko nas, on postoji u svim mogućim sistemima i formama", istakao je on u razgovoru za "Rojters".

"Gledajte što se dešava Grčkoj sada. Evropa je dokazala da je apsolutno totalitaristička. Vlada totalitarizam na tržištu kapitala", dodao je on.

Četvoročlani bend koji okuplja fanove i svojim nastupima zbunjuje mase širom svijeta već više decenija, održaće dva koncerta u Pjongjangu u avgustu. Prvobitno je bio plan da Slovenci sviraju pred dvije hiljade ljudi, ali je u međuvremenu mjesto održavanja promijenjeno zbog velike potraženje.

"Ne interesuje nas podrška režimu. Takođe, ne idemo u Sjevernu Koreju da provociramo tamošnju vlast, mi zapravo idemo tamo da bismo isprovocirali sve ostale van Sjeverne Koreje", istakao je Novak, jedan od osnivača benda.

On je dodao da Laibach podržava ujedinjenje Južne i Sjeverne Koreje, nazivajući ih "djelovima iste porodice". Bend poznat po fletrtovanju sa nacističkim simbolima i nošenju vojnih uniformi, za koncert u Pjongjangu obući će specijalne kostime dizajnirane u Koreji. Njihova svirka obilježiće 70-godišnjicu oslobađanja Koreje od japanske okupacije.

Bend je ranije najavio da ima u planu da izvede i obrade pjesama iz filma "The Sound of Musci", najviše zbog toga što je američki mjuzikl iz 1965. veoma popularan u Sjevernoj Koreji.

Norveški kulturni aktivista Morten Travik, koji će organizovati koncerte Laibacha u Sjevernoj Koreji, za "Rojters" je kazao ranije da je bendu trebalo godinu da dobije dozvolu za nastup.