Odbornici SO Herceg Novi: Što hitnije riješiti stečaj u Jadranskom brodogradilištu

Skupština opštine Herceg Novi održala je danas još jednu vanrednu sjednicu sa temom uvođenje stečaja u Jadranskom brodogradilištu Bijela. Odbornici su jednoglasno potvrdili zaključke sa prethodne sjednice lokalnog parlamenta održane prije dvije sedmice

76 pregleda0 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
20.07.2015. 14:06h

Odbornici SO Herceg Novi traže od Vlade Crne Gore da što hitnije riješi stečaj Jadranskog brodogradilišta Bijela “na zadovoljstvo i uz dogovor sa zaposlenim u Jadranskom brodogradlištu i u skladu sa njihovim zahtjevima i zaključcima Skupštine opštine Herceg Novi”.

Skupština opštine Herceg Novi održala je danas još jednu vanrednu sjednicu sa temom uvođenje stečaja u Jadranskom brodogradilištu Bijela. Odbornici su jednoglasno potvrdili zaključke sa prethodne sjednice lokalnog parlamenta održane prije dvije sedmice.

Odbornici su i tada bili jedinstveni u zahtjevu da Vlada Crne Gore, kao većinski vlasnik Jadranskog brodogradilišta Bijela, prije stečajnog postupka poveže radni staž zaposlenima, a iz stečajne mase podmiri te troškove u budžetu Crne Gore. Jednoglasno je usvojen i predlog da Vlada isplati zaostale zarade i ostale naknade zaposlenima, uz preporuku da se najmanje jedna zaostala plata isplati hitno, kao i da se u okviru budžetskih rezervi Vlada obezbijede sredstva za isplatu otpremnina po važećem kolektivnomn ugovoru, ili ako to nije moguće da se u ta sredstva obezbijede u okviru povjerilačkih potraživanja iz stečajne mase.

Odbornici su bili jednoglasni i u zahtjevu da se obavezuje organ uprave da u tim koji će zastupati Opštinu u Odboru povjerilaca uvrsti dva odbornika - jednog iz vladajuće koalicije, a drugog iz redova opozicije.

Predsjednik Skupštine opštine Andrija Radman je informisao da su 15. jula zaključci stigli u Vladu i proslijeđeni Ministarstvu saobraćaja i pomorstva i da je u toku procedura pripreme materijala za sjednicu Vlade. Dodao je i da su svakodnevno u kontaktu sa službama Vlade i da se intenzivno radi na rješavanju statusa radnika Brodogradilišta.

Odbornici opozicije su i danas insistirali na odgovornosti zbog uvođenja stečaja u Brodogradilište. Milovan Baždar (PzP) tvrdi da “Brodogradilište tone godinama , a bivši rukovodioci te kompanije imaju brojne benefite i zavidnu imovinu. Da li je moguće da su to stekli samo od prihoda ostvarnih radom u Brodogradilištu”, pita Baždar i traži da se to ispita.

I Danijela Đurović odbornica SNP tvrdi da je menadžment koji je posljednjih 20 godina bio na čelu Brodogradilišta odgovoran za uništenje tog privrednog subjekta. “Stečaj je uveden da se jeftino dođe do vrijedne imovine i zemlje Brodogradilišta”, tvrdi i Mića Knežević iz Novske liste.

“Ako Vlada CG ne postigne dogovor sa radnicima Brodogradilišta, onda nema za razloga da SO u ovom sastavu opstane, jer su odbornici jednoglasno podržali radničke zahtjeve, kazao je Obrad Gojković iz Kluba odbornika Demokrate Herceg Novog.

“Nemojte da vas u avgustu iznenadi uvodjenje stečaja i u Institut Igalo, poručio je Gojković.

Radnici ne odustaju od zahtjeva

Predstavnik radnika Brodogradilišta Mladen Krivokapić saopštio je da su prethodnih dana razgovarali sa predstavnicima Vlade i Savjeta za privatizaciju i da im je ponuđena isplata jedne plate, kao i da je od njih traženo da se vrate na posao i završe remont italijanskog broda. Radnici su ostali pri stavu da dok se ne ispune njihovi zahtjevi nisu spremni da pregovaraju o nastavku radova u Brodogradilištu.

Krivokapić je naglasio da su radnici jedinstveni i da neće odstupiti od svojih zahtjeva koji su u saglasju sa zaključcima Skupštine Opštine.

Izbor će imati još jedan klub

Nakon raskola u među odbornicima (i članovima) Udruženja građana Izbor, formiran je novi klub nezavisnih odbornika - Građanski savez u kome su odbornici koji nisu podržali smjenu prethodnog predsjednika Opštine Nikole Gojkovića. Predsjednica kluba je Jovana Šijačić, a članovi su Mišo Škobalj, Blago Radanović i Špiro Vuković.

Gojković je smijenjen na inicijativu pet odbornika Izbora koju je podržalo i svih 13 odbornika DPS.