Lekić: Diplomatija utočište i za kriminalce

Na ambasadorskom mjestu i osoba koja je isljeđivana i sudski gonjena u inostranstvu

140 pregleda50 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Luka Zeković
18.07.2015. 14:02h

Kadrovsko-klanovski ringišpil vrha crnogorske vlasti je proizveo još jedan skandal imenovanjem nepoznate osobe (Ranka Vujačića), uz to šefa srpske masonske lože za crnogorskog ambasadora u Berlinu, ocijenio je lider Demosa Miodrag Lekić.

“Crnogorska diplomatija, opterećena i jakim nepotizmom, je već u dužem vremenu zauzela mjesto produžene ruke otuđene vlasti oko premijera, pojedinaca i grupa, pa i onih korupcionaško-mafijaških biografija. Čak se i u samoj diplomatskoj službi u visokim zvanjima, pa i ambasadorskom, nalazi osoba koja je isleđivana i sudski gonjena u inostranstvu zbog šverca i mafijaških afera”, naveo je Lekić.

Prema njegovim riječima, kada je Đukanović, na trajnu bruku Crne Gore, bio predmet istraga u susjednoj zemlji u predmetu regionalnog mafijaškog udruživanja, spasavajući se imunitetom crnogorskog funkcionera, MIP i njen ministar su se gotovo pretvorili u privatnu advokaturu pomenutog građanina ove zemlje.

Zato, kako je kazao, nije slučajno da se i danas među kadrovima u diplomatiji nalaze akteri domaćih korupcionaških afera, korumpirani bivši novinari, afirmisani uslužni poltroni prikriveni novodno profesionalnim statusom.

“Bilo bi nepravedno generalizovati, jer u crnogorskoj diplomatiji, vjerujem, postoje i izuzeci koje potvrđuju prethodno kadrovsko pravilo. U takvoj stvarnosti i atmosferi kriterijum kompetentnog zastupanja državnih interesa i iskrenog rada pred javnošću je sasvim u drugom planu”, rekao je Lekić.

On je kazao da je pred Crnom Gorom neminovna promjena vlasti, koja mora obuhvatiti i sistem diplomatije: “Potrebno je graditi spoljnopolitički ugled zemlje, ne na bazi lova u mutnom na međunarodnom planu i plaćenih lobista, bez podsticanja u domaćoj javnosti autokolonijalne svijesti, već na bazi čistog lica zemlje”.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se pored duboke ekonomsko-dužničke krize, bez stvarnih rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije, sada nalazi u političko-institucionalnom haosu, koji do kraja parališe društveni život.

“Aktuelna, krnja vlada treba da svoje aktivnosti, sve do podnošenja ostavke, primarno usmjeri ka kompletiranju dogovorenih obaveza u vezi sa izbornim uslovima. To je jedini put izlaska iz duboke krize. Formiranje javno odgovorne i kompetenetne vlasti na konačno demokratskim izborima jeste jedina šansa za put profesionalizovanja diplomatije, čiji je sastavni dio kadrovska politika na bazi javno-stručnih kriterijuma. Tada skandala, poput ovog posljednjeg, neće biti”.

Kolektivna tišina vlasti o Prevlaci

Lekić je podsjetio na višegodišnje zamajavanje javnosti navodnim diplomatskim angažovanjem oko Prevlake.

“Predsjednik Skupštine je bar pokazao spremnost na javni stav, koji inače zastupam u dužem periodu, da se treba diplomatski, bilateralno, multilateralno, kompetenetno, miroljubivo boriti za Prevlaku koja je, kako je s pravom rekao, crnogorska. Drugi iz vlasti, na čelu sa premijerom, svi iz svojih razloga, nisu stigli ni da saopšte povodom Prevlake, što je zapravo cilj crnogorske diplomatije”, rekao je Lekić.