Upozorenja na cigaretama biće još drastičnija

“Pušenje prouzrokuje devet od deset slučajeva raka pluća”, jedna je od poruka

2 komentar(a)
cigarete, Foto: Shutterstock
17.07.2015. 17:53h

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje jednoglasno je podržao predlog zakona kojim se propisuju još oštrija upozorenja o štetnosti cigareta i predložio Skupštini da ga usvoji.

Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda predviđeno je da se u skladu sa direktivom EU na zadnjoj strani pakovanja obavezno naznači 14 “oštrih” upozorenja.

Neka od njih su “Pušenje prouzrokuje moždani udar i invalidnost”, “Pušenje može ubiti vaše nerođeno dijete”, “Pušenje prouzrokuje infarkt”, “Pušenje prouzrokuje zakrečenje arterija”. Takođe, umjesto dosadašnjih upozorenja kao što su “Pušenje može da smanji plodnost” i “Pušenje prouzrokuje rak pluća” predviđeno je da piše “Pušenje smanjuje plodnost”, “Pušenje prouzrokuje devet od deset slučajeva raka pluća”.

Novim izmjenama zakona predviđeno je da se duvanski proizvodi ne smiju prodavati u javnom prostoru u kome se obavlja vaspitno-obrazovna, zdravstvena i sportsko-rekretivna djelatnost. Posebna pažnja odnosi se na obezbjeđivanje vazduha bez duvanskog dima u javnom i radnom prostoru. Pojam “pušenje” tako, u skladu sa propisima EU, znači “posjedovanje ili rukovanje upaljenim duvanskim proizvodom, bez obzira da li se dim aktivno udiše ili izdiše”. Novi zakon predviđa i zabranu izlaganja drugih osoba sekundarnom duvanskom dimu. A.K.

Saslušavaće i zbog nesreće u "Tari"

Odbor je odlučio da 22. jula održi kontrolno saslušanje predstavnika nadležnih organa, povodom tragičnog događaja u fabrici oružja “Tara”.

U eksploziji koja se 6. jula ove godine dogodila u fabrici oružja poginula je radnica Slobodanka Ćorić, a još sedmoro ljudi je povrijeđeno.

Zahtjev za organizovanje saslušanja podnijeli su poslanici Srđan Perić, Novica Stanić, Radosav Nišavić, Andrija Popović i Janko Vučinić