Zajedno sa Hrvatskom unaprijediti vodosnabdijevanje Herceg Novog

0 komentar(a)
Herceg Novi voda, Foto: Slavica Kosić
15.07.2015. 14:19h

Hrvatska ima veoma dobar sistem upravljanja vodama, a kroz redovne sastanke crnogorsko–hrvatske komisije za upravljanje vodama vrlo uspješno svoja iskustva prenosi Crnoj Gori, konstatovao je ministar poljoprivrede Petar Ivanović nakon sastanka komisije u Njivicama pored Herceg Novog.

Obje strane podržavaju ideju da zajedno urade projekat i apliciraju kod Evropske unije za unapređenje vodosnabdijevanja Herceg Novog.

Hrvatska i Crna Gora odlično sarađuju u oblasti vodoprivrede, ocjena je Ivanovića koji je prisustvovao redovnom sastanku međudržavne komisije za upravljanje vodama koja je razmatrala brojna pitanja, od vodosnabdijevanja, navodnjavanja i prevencije poplava do zaštite voda.

Hrvatski sistem upravljanja vodama je na zavidnom nivou, pa su njihova iskustva dragocjena u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Članovi komisije, predvođeni pomoćnicima ministara, danas su pokrenuli i pitanje poboljšanja vodosnbdijevanja Herceg Novog, koji vodu dobija iz sistema Trebišnjica-Plat.

Predsjednik hrvatske komisje Dražen Kurečić smatra da su velike šanse za dobijanje sredstva Evropske unije.

"Hrvatska uprava za vode je uradila idejni projekat, pa ukoliko se usaglase i crnogorska i bosanska strana, a vjerujem da hoće, išli bi zajedno prema fondovima Evropske unije i vjerujem da bi za tro do četiri godine taj projekat mogao biti završen", uvjeren je Kurečić.

Ivanovic naglašava da je važno i pitanje navodnjavanja poljoprivrednog zaleđ Herceg Novog.

"Dogovorili smo se da obezbijedimo dodatnu hrvatsku pomoć za direktive koje su nam važne u pregovorima sa Evropskom unijom”, kazao je Ivanović.

Predsjednik crnogorske komisije Velizar Vojinović ističe da je saradnja sa kolegama iz Hrvatske počela još 2007. godine, a cilj je da se što prije ispune zahtjevi iz poglavlja 27 koje se odnosi na strategiju vodoprivrede, u čemu je pomoć hrvatske strane veoma značajna.