Novaković: Neće da me vrate na posao, dok me ne podrži neko iz vlasti

“Oni su nas optužili da smo cigarete stavljali u promet. Mi to nismo uradili. To nikada nije dokazano. Oslobođeni smo optužbe u sudu u Beogradu”, kazao je on

112 pregleda12 komentar(a)
Zdravko Novaković, Foto: Zoran Đurić
12.07.2015. 17:33h

Nekadašnji savezni policajac Zdravko Novaković duže od deset godina pokušava da se vrati na posao, a u tome mu nije pomogla ni sudska presuda kojom je oslobođen optužbe zbog koje je razdužio uniformu.

Tvrdi da je pravda na njegovoj strani, ali da mu iz policije poručuju da se u tu službu vratiti neće dok ga ne podrži neko iz vlasti.

Novaković, njegove kolege Jovan Bjelović i Vesko Pajović u novembru 1999. godine ostali su bez posla. Njih su tada beogradski inspektori, na Cvetkovoj pijaci, zatekli sa 100 šteka cigareta u automobilu, a odluku o prestanku radnog odnosa donijela je disciplinska komisija tadašnjeg Saveznog MUP-a.

On pojašnjava da mu je posao policajca oduzet nezakonito, jer, kako tvrdi, automobil u kom su 1999. pronađene cigarete nije bio njegov.

“Oni su nas optužili da smo cigarete stavljali u promet. Mi to nismo uradili. To nikada nije dokazano. Oslobođeni smo optužbe u sudu u Beogradu”, kazao je on.

Pojašnjava da je nakon toga pokušao da riješi problem sudskim putem.

U avgustu 2011. godine sudija podgoričkog Osnovnog suda Miodrag Pešić usvojio je njegovu žalbu i presudom naložio da ga MUP vrati na posao.

“Za vrijeme postupka niko iz MUP-a nije se pojavio ni na jedno ročište. Nakon prvostepene presude, žalili su se i Viši sud je vratio Pešiću na ponovno razmatranje. Mislim da je presudu promijenio pod pritiskom, jer u ponovljenom postupku nije izveo nijedan novi dokaz, niti saslušao ijednog svjedoka”, kazao je on.

Novaković se nakon toga, kako tvrdi, uzaludno obraćao Vrhovnom i Ustavnom sudu.

“Vrhovnom sudu sam pisao reviziju, međutim oni potvrdili drugu presudu. Pisao sam ustavnu žalbu i u međuvremenu saznao da su Bjelović i Pajović vraćeni na posao... To je bilo 5. marta 2014. godine, a oni su mi nakon toga dali presudu koja je navodno donijeta 28. februara. Samo neka mi neko objasni kako je to moguće. Da je bila donijeta odluka ne bih mogao da predam urgenciju. Rekli bi mi sve je završeno”, kazao je Novaković.

On tvrdi da su njegove kolege Bjelović i Pajović vraćeni na posao “jer su imali vezu”.

“Ja je nemam. Obraćao sam se ministrima pravde i policije. Ministru unutrašnjih poslova tri puta - dva puta su me primali njegovi savjetnici. Iva Mašanović je prebacila odgovornost na direktora Uprave policije. Obratio sam se i njemu, ali ni on nije razgovarao sa mnom, već njegov savjetnik Sead Frljučkić. Sve sam mu ispričao i dao mu ove papire. Rekao mi je da se obratim nekome iz vlasti da stane iza mene. Pitao sam ga kome da se obratim, kad pravda neće da stane iza mene”, kazao je Novaković.

"Imam dokaze da se većina komandira granične policije bavila švercom i nelegalnim poslovima”

Novaković tvrdi da je ostao bez posla jer nije želio da učestvuje u švercu “kao pojedini komandiri”.

“Nisam državni neprijatelj - od 1991. sam liberal i borio sam se za nezavisnost. Volio bih samo da mi neko objasni što sam uradio protiv interesa Crne Gore, jer ja nisam, kao pojedini komandiri policije, švercovao cigare i činio mnogo toga nezakonitog”, kazao je on.

Tvrdi da ima dokaze da se većina komandira granične policije bavila švercom i nelegalnim poslovima. "Trebalo bi provjeriti imovinsko stanje svih komandira za pogranične prelaze od 1990. godine do danas, mada je tu bilo časnih komandira i ne bih volio da ih uvrijedim. Ipak, za one za koje sam siguran da su korumpirani i da se bave nelegalnim poslovima, njihovo ime ću uvijek reći", kazao je. U zapisniku sa Graničnog prelaza Božaj iz 1997. i 1998. godine, a u koji su “Vijesti” imale uvid, imena su nekoliko rukovodilaca policije, koje optužuje za šverc vozila, oružja, omogućavanje nelegalnog prelaska granice...

Novaković je dodao da je tu dokumentaciju dostavio i tužilaštvu.

"Istražni organi i državni tužilac imali bi pune ruke posla samo da hoće. Dajem im samo neke od podataka, možda milioniti dio, a oni neka pokrenu istragu i utvrde je li ovo istina. Spreman sam da snosim posljedice za svaku izgovorenu riječ”, kazao je on.

Novaković tvrdi da neki od rukovodilaca policije koji su švercovali, a čija se imena pominju u zapisniku, posjeduju čak i preduzeća u Albaniji, teniske terene u Crnoj Gori...

“Unutrašnjoj kontroli sam predao dokaze o tome što su pojedini komandiri radili, ali niko ništa nije uradio”, kazao je on.