Gvozdenoviću privatni ispred javnog interesa

TO Kotor traži od MORT-a da poništi izmjenu Plana za lokaciju na Turskom rtu. U suprotnom, upozoravaju da mogu i da tuže taj resor

83 pregleda16 komentar(a)
Branimir Gvozdenović (novina)
11.07.2015. 20:13h

Turistička organizacija Kotor tražila je od Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) da poništi izmjenu Plana privremenih objekata u zoni morskog dobra za 2013-2015. Njome je, umjesto turističkog info punkta površine četiri kvadrata, na platou-vidikovcu iznad Turskog rta u tjesnacu Verige, ucrtan ugostiteljsko-trgovinski objekat od 190 kvadrata.

MORT je tu izmjenu plana napravio početkom maja na inicijativu hercegnovske firme „Hefesta“. Jednu od najatraktivnijih lokacija za postavljanje privremenih objekata u Boki, sa pogledom na Perast i ostrva Gospe od Škrpjela i Svetog Đorđa, “Hefesta” je potom dobila u zakup do kraja godine, kao jedini ponuđač na oglasu koji je za njeno izdavanje po instrukciji MORT-a sredinom maja raspisalo „Morsko dobro“.

U dopisu koji je direktor TO Kotor Mirza Krcić 7. jula uputio MORT-u navodi se da su iznenađeni načinom na koji je resor ministra Branimira Gvozdenovića izmijenio Plan privremenih objekata za lokaciju u Kostanjici „s obzirom na to da o izmjenama nikada niko nije obavijestio TO Kotor, na čiju inicijativu je i ucrtan info-turistički punkt sa namjenom pružanja informacija i usluga od interesa za opštinu Kotor i državu Crnu Goru.” Krcić je podsjetio da je TO u svom budžetu za 2015. obezbjedila novac za opremanje tog punkta, a najavu o njegovom otvaranju za ovu sezonu on lično dao medijima.

“Još više čudi činjenica da je Plan - izmjene i dopune, na osnovu kojih ste izbrisali objekat koji je od opšteg interesa, objavljen na sajtu Ministarstva dva dana nakon potpisanog ugovora i izdatih UT uslova od strane JP za upravljanje Morskim dobrom, a 15 dana nakon objavljivanja javnog poziva za zakup zemljišta. Poziv je mogao biti upućen jedino nama jer je u tom momentu važio plan u kom je predviđen objekat od 4 kvadrata za potrebe TO Kotor sa namjenom info-turističkog punkta. Izražavamo čuđenje da ste privatni interes stavili ispred interesa Opštine i TO Kotor, jer je upravo na našu inicijativu došlo do ucrtavanja ovog objekta još 2013. godine, piše u dopisu Krcića ministru u koji su “Vijesti” imale uvid. On je naveo da zahtijevaju da u plan privremenih objekata za područje morskog dobra vrate ranije ucrtani objekat za potrebe TO Kotor (info- punkt), ali ovog puta od 12 kvadrata, s obzirom na sada predviđeno.

“S obzirom da je javni turistički interes, koji je TO Kotor u obavezi da štiti, ugrožen, koristićemo sva institucionalna prava da taj interes i zaštitimo”, poručio je direktor TO. On je napomenuo da je MORT dužan da prekine postupak izdavanja dozvole za postavljenje ”Hefestinog” objekta u Verigama, do okončanja postupka po zahtjevu TO. Dopis je dostavljen i čelnicima Opštine Kotor.

Krcić je podsjetio da je i Sekretarijat za urbanizam Opštine Kotor 16. aprila MORT-u poslao primjedbu na izmjene Plana, ali se MORT i o njihov predlog oglušio i prihvatio inicijativu “Hefesta” za objekat od 190 kvadrata.

„Namjena objekta je ugostiteljska djelatnost, sa predviđena dva parking prostora. Objekat je montažno-demontažnog karaktera i obuhvata: turistički info-punkt, suvenirnicu, caffe-lounge bar, kao i uređenje javne rasvjete i opremanje javnim mobilijarom - klupe, žardinjere sa cvijećem, teleskop za razgledanje...“, piše u UTU koje je, po osnovu izmjena plana, „Hefesti“ izdalo „Morsko dobro“.

Vulović: Sve je odradio Gvozdenović

Špiro Vulović, koji je sa kompanjonom od 2007. do 2009. koristio tu lokaciju i uložio nekoliko desetina hiljada eura u uređenje prostora i dovođenje vode i struje, kaže da su tražili objekat koji ne bi narušio vidik na Perast i peraške otoke.

Iako je Vulović tražio objekat od 20 kvadrata, a TO Kotor mali info-punkt, MORT je “Hefesti” ucrtao višestruko veći objekat koji je ta firma inicirala.

“Kada sam tražio objašnjenje kako je ucrtan objekat od skoro 200 kvadrata “Hefesti”, a meni nije moglo ni 20 u preduzeću Morsko dobro su mi objasnili da je stiglo naređenje iz MORT-a potpisano od Gvozdenovića da se pripremi tenderski postupak - u stvari ni to, nego neka aukcija, vjerovatno da bi to lakše prošlo. Rekoše mi i da su oni bili začuđeni, ali da su morali postupiti po naređenju ministra”, kaže Vulović.

Ministarstvo: Plan mijenjan da bi upotpunili turistički sadržaj “Menadžment nema saznanja o tome šta je rukovodilo MORT da vrši Izmjene i dopune Plana objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra za period 2013-2015. godine. Prema našim saznanjima, ne postoji inicijativa bivšeg zakupca za prmjene Plana za predmetnu lokaciju u ovakvom obimu,“ odgovoreno je „Vijestima“ iz javnog preduzeća Morsko dobro.

IZ MORT-a su objasnili da se Plan, između ostaloga, mijenjao i zbog novih objekata kojima se „upotpunjuju turistički sadržaji i proširuje se ponuda na novim lokacijama, na kojim ih do sada nije bilo.“