Dedović: Članstvo u NATO garant mira u zemljama zapadnog Balkana

"Napad na delegaciju Republike Srbije, neprijatni snimci iz Srebrenice, vratili su nas ponovo u godine koje pamtimo po ratu, izgubljenim životima, progonu i necivilizacijskim događajima koji su obilježili živote mnogih generacija na ovom području i odredili budućnost generacija koje će ovdje i dalje živjeti", naveo je Dedović

14 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
11.07.2015. 17:04h

Napad na delegaciju Srbije u Srebrenici vratio je sve u opasnu zbilju i poziciju da se razmišlja o bezbjednosti, saopšteno je iz Alfa centra, ocjenjujući da je članstvo u Aljansi jedini garant mira u zemljama zapadnog Balkana.

U Potočarima je danas ukopom posmrtnih ostataka 136 srebreničkih žrtava obilježena 20. godišnjice zločina u Srebrenici. U Srebrenici je bio i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je napadnut nakon što je izašao iz Tvornice akumulatora gdje se održavala komemoracija.

Izvršni direktor Alfa centra Aleksandar Dedović, naveo da je napad na delegaciju Srbije u Srebrenici još jedan u nizu pokazatelja nemirne i nepredvidljive prirode zapadnog Balkana i neraščišćenih odnosa među narodima koji dijele surovu stvarnost ovog podneblja.

"Napad na delegaciju Republike Srbije, neprijatni snimci iz Srebrenice, vratili su nas ponovo u godine koje pamtimo po ratu, izgubljenim životima, progonu i necivilizacijskim događajima koji su obilježili živote mnogih generacija na ovom području i odredili budućnost generacija koje će ovdje i dalje živjeti", naveo je Dedović u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

On je upitao ako su mir i bezbjednost garant stabilnosti i napretka svakog društva da li današnji događaj dovodi u pitanje te vrijednosti.

"Da li danas živimo u uređenom društvu lišeni svake zabrinutosti za sebe, svoju porodicu, svoju imovinu ? Da li su političke elite u zemljama Zapadnog Balkana zaista u kapacitetu da sačuvaju mir i ustavni poredak u svojim, a time i u susjednim državama", rekao je Dedović.

On kazao da je danas prilika da se sa pažnjom i veoma ozbiljno analiziraju napori međunarodne zajednice i podrška koju Crna Gora ima od partnera u Alijansi, odgovorno iskoristi priliku i jednom zauvijek riješi se pitanje bezbjednosti