OZON: Posvetiti se principima zelene ekonomije i uspostaviti zelena radna mjesta

Prema riječima Perovića, pošto će do oktobra, po projekcijama Ujedinjenih Nacija (UN), Planeta biti dom za sedam milijardi stanovnika, u Ozonu vjeruju da je pravilno, održivo, upravljanje prirodnim resursima jedini način da se sačuva šansa za zdrav život

51 pregleda0 komentar(a)
Aleksandar Perović, Foto: Arhiva "Vijesti"
10.07.2015. 16:06h

Ekološki pokret Ozon pozvao je Vladu Crne Gore da zaustavi dalju devastaciju prirodnih resursa i životne sredine, navodeći da se nadaju da će donosioci odluka prepoznati da je potrebno da sa deklarativnog opredjeljena i retoričke podrške, pređu na konkretna djela.

„Ekološki pokret, Ozon povodom obilježavanja 11. jula- Svjetskog dana stanovništva poziva Vladu Crne Gore da zaustavi dalju devastaciju prirodnih resursa i životne sredine i unaprijedi nivo zdravstvene zaštite u sredinima gdje postoje izraženi ekološki problemi koji nesporno negativno utiču na ljudsko zdravlje“, kaže se u saopštenju te organizacije.

Izvršni direktor Ozona, Aleksandar Perović, kazao je da su veoma zabrinuti nastavkom forsiranja ,,prljavih“ tehnologija i prevaziđenih rješenja.

„Naročito jer se drastično kose sa pričom o održivom razvoju, pa i ovom prilikom ukazujemo da je dalje ugrožavanje životne sredine prije svega potrebno zaustaviti zbog ljudi, iako se to često zaboravlja“, dodao je on.

Perović je kazao da interesi industrijskih zagađivača, koji rade bez ekoloških saglasnosti i integrisanih dozvola, odnosno određenih interesnih grupa, ne smiju biti važniji od ukupnog stanovništva i javnog interesa.

„Nadamo se da će konačno i donosioci odluka na najvećem nivou prepoznati da je potrebno promijeniti pogubnu praksu žmurenja na probleme i neregularnosti“, rekao je on.

Prema riječima Perovića, pošto će do oktobra, po projekcijama Ujedinjenih Nacija (UN), Planeta biti dom za sedam milijardi stanovnika, u Ozonu vjeruju da je pravilno, održivo, upravljanje prirodnim resursima jedini način da se sačuva šansa za zdrav život.

„Upravo zato, a imajući u vidu specifičnosti Crne Gore i aktuelne trendove kada je njeno stanovništvo u pitanju, ubjeđeni smo da je neophodno u najskorijoj budućnosti potpuno se posvetiti primjeni principa zelene ekonomije i uspostavljanju zelenih radnih mjesta, naročito na sjeveru koji ima značajan potencijal i veliko prirodno bogatstvo, čime će se popraviti i pregovaračke pozicije u procesu evropskih integracija“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ozona su ukazali da se ove godine Svjetski dan populacije obilježava pod motom ,,Sedam milijardi akcija“.

„Nadamo se da će i donosioci odluka u Crnoj Gori prepoznati da je potrebno sa deklarativnog opredjeljena i retoričke podrške preći na konkretna djela i riješiti izražene ekološke probleme u cilju unapređenja kvaliteta života cjelokupne zajednice“, rekao je Perović.

On je pozvao Vladu i Skupštinu Crne Gore da iskoriste učešće na 21. Konferenciji UN stranaka Okvirne konvencije o klimatskim promjenama i snažno podrže politiku Evropske Unije u cilju smanjenja emisije gasova staklene bašte za najmanje 40 odsto do 2030. godine.

Time bi se, pojasnio je Perović, opravdala očekivanja ubjedljive većine stanovništva na Zemlji, gdje spadaju i stanovnici Ustavom deklarisane ekološke države.