Pozitivna: Srebrenica mora biti poziv na suočavanje sa prošlošću

"Pred nama je i dodatna obaveza da stvaramo društvo koje više nikada neće doživjeti takav moralni i ljudski sunovrat, zajednicu koja će punim plućima živjeti građanski duh i toleranciju", navodi se u saopštenju FOM SDP

0 komentar(a)
Srebrenica, Foto: Beta/AP
10.07.2015. 18:45h

Delegacija Pozitivne Crne Gore, koju čine zamjenica predsjednika Azra Jasavić i predstavnici Foruma mladih, prisustvovaće sjutra komemoraciji žrtvama, povodom obilježavanja 20 godina od genocida u Srebrenici.

Iz te stranke su saopštili da Srebrenica mora biti poziv na suočavanje sa prošlošću, navodeći da taj genocid ne smije ostati bez kazne, a brojne žrtve bez pravde.

"Samo na taj način možemo graditi međusobno povjerenje i stvarati zdrave osnove za buduće generacije koje će se suprotstavljati svakom obliku mržnje, zla i fašizma", kazali su iz Pozitivne.

Kako su naveli, samo one države koje pokažu spremnost da se suoče sa ratnim zločinima mogu biti pozitivan primjer u daljoj integraciji Balkana.

FOM SDP: Tražićemo istinu i pravdu za sve kojima je nož zla nanio rezove i bol

Hrabrost da se istoriji pogleda u oči, da se odbaci ona lažna koja je plod manipulacije i razdora, i prihvatanje odgovornosti je jedini put koji vodi u stabilan mir i prosperite, a naše generacije imaju obavezu da izgrade visok zid prema podjelama, predrasudama i nerazumijevanju te da jednom zauvijek dignemo branu potocima mržnje i zlodjela, saopšteno je iz Foruma mladih Socijaldemokratske partije (FOM SDP) povodom sjutrašnjeg obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Vrijeme je kada mi, svih vjera i nacija, moramo zaćutati pred boli koju u dušama nose svjedoci i oni koji su izgubili najmilije u mračnim dešavanjima sa početka 90- ih na ovim prostorima. Pred nama je i dodatna obaveza da stvaramo društvo koje više nikada neće doživjeti takav moralni i ljudski sunovrat, zajednicu koja će punim plućima živjeti građanski duh i toleranciju", navodi se u saopštenju FOM SDP.

Dodali su da mladi traže i tražiće istinu i pravdu.

"Istinu za sva zlodjelja i pravdu za žrtve Srebrenice, onih u Štrpcima, Kaluđerskom lazu, Bukovici i svima kojima je nož zla nanio rezove i bol. Jer pravdoljublje je u našem genu, potomci smo Neretve, Igmana i Srema, onih koji nisu pitali za cijenu slobode i koji su položili svoje živote u borbi protiv fašizma i nacionalizma – ideologija koje nikada ne odustaju od svojih mračnih i nehumanih ciljeva. Neka je mir svim žrtvama, neka je mir sjenima svih žrtava zločina ma koje vjere ili nacije bili", piše u saopštenju FOM SDP.

20. godišnjici genocida u Srebrenici prisustvovaće Brajović, Lazović, Orlandić i Šehović

Obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici prisustvovaće i ministri u crnogorskoj Vladi Ivan Brajović i Vujica Lazović, kao i samostalni poslanici u Skupštini Crne Gore Mićo Orlandić i Damir Šehović.

Oni su bivši članovi Socijaldemokratske partije Crne Gore, a najavili su formiranje nove partije koja će se zvati Socijaldemokrate Crne Gore.

"Tokom posjete je planiran susret sa Udruženjem majki Srebrenice i žena Srebrenice kao i sastanak sa gradonačelnikom Srebrenice, Ćamilom Daurakovićem", navodi se u njihovom saopštenju.

Borančić: Otpor mržnji obaveza prema svim žrtvama

Dvije decenije od genocida i tragičnog zločina u Srebrenici opominje nas sve da snažno moramo pružiti otpor bezumlju, mržnji i onim pojavama koje pokušavaju da propagiraju bilo kakvu agresiju i nasilje, saopštio je portparol Liberalne partije Crne Gore Ammar Borančić.

Kako je dodao Srebrenica, kao najznačajniji simbol svih stradanja, svakog od naroda sa ovih prostora, ujedno je i istorijska poruka besmislenosti i krvavog apsurda onoga što i nakon 20 godina jeste teret svakome od nas.

"Liberali podsjećaju javnost i na svoju incijativu da u Crnoj Gori 11. jul treba proglasiti Danom sjećanja na srebreničke žrtve i sve žrtve bratoubilačkih ratova na prostorima bivše Jugoslavije. Ovaj ljudski čin još jednom bi promovisao Crnu Goru kao državu koja baštini najsvijetlije ideale moderne i demokratske Evrope. Liberalna partija Crne Gore, svojom prepoznatljivim programskim opredjeljenjima koja se temelje na zahtjevima za procesom lustracije, nastaviće da promoviše takav koncept građanskog dijaloga i demistifikacije dalje i bliže prošlosti koje nam jedino može donijeti istinu koja jeste prihvatljiva svima", naveo je Borančić.

Suočavanje sa prošlošću utemeljeno na činjenicama i argumentima te targetiranje pojedinačnih odgovornosti i jasno sankcionisanje svakoga onoga ko jeste na bilo koji način bio inspirator ili učesnik takvih dešavanja na ovim prostorima, kako je dodao, jedino može rezultirati kvalitetnom podlogom za razvijanje zdravih odnosa država i naroda regiona.

"Zato i jeste obaveza svakog građanina da jasno odbaci svako ekstremističko i populističko politikanstvo i rukovodi se racionalnim razmišljanjem i razgovorom sa svojim prijateljima i komšijama. Sve drugo, samo je unižavanje uspomene na sve žrtve i nevino stradale civile koji je baš takvo bezumlje koštalo života", zaključio je Borančić.

Bošnjačka stranka je saopštila da saosjeća sa porodicama žrtava genocida u Srebrenici i pridružuje se obilježavanju 11. jula - Dana sjećanja na najmasovniji zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

"Prije 20 godina, koje se navršavaju u subotu, 11. jula, više od osam hiljada građana Srebrenice bošnjačke nacionalnosti, odvedeno je u nepovrat, pred očima čitave međunarodne javnosti i uz sudjelovanje dijela njihovih mirovnih snaga. Bio je ovo završni čin planiranog i sistematski sprovođenog genocida nad Bošnjacima u kome je ubijeno na hiljade pripadnika ovog naroda, porušeno na stotine džamija i drugih sakralnih objekata, devastirano mnoštvo kulturno-historijskih objekta, zatirano duhovno i materijalno nasljeđe", navodi se u saopštenju BS.

Kako su dodali, i ovog 11. jula će u Potočarima biti klanjana dženaza za još 135 novoidentifikovanih civilnih žrtava genocida iz 1995. godine.

"Najodgovorniji koji su organizovali i sprovodili genocid tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, izvedeni su pred lice pravde, ali još uvijek nijesu kažnjeni za ovaj i ostale zločine. Prilika je i da pomenemo deportacije bošnjačkih izbjeglica, etničko čišćenje pljevaljske Bukovice, otmica u Štrpcima, napade na vjerske objekte, koji takođe predstavljaju dio ukupnog ambijenta zločina i terora koji se 90-ih godina prošlog vijeka dešavao na ovim prostorima. Na žalost, ovi slučajevi još uvijek nijesu do kraja sudski procesuirani, a počinitelji i nalogodavci još uvijek nijesu adekvatno kažnjeni. S obzirom da su predpristupni pregovori o članstvu u EU otvoreni, za očekivati je da institucije države Cne Gore, prije svega pravosudni organi, više urade u ovom pravcu, kako bi, napokon počinioci i nalogodavci navedenih zlodjela bili sankcionisani, i vraćeno povjerenje građana u ove instiutcije", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović i poslanik Suljo Mustafić biće dio državne delegacije koju predvodi predsjednik Crne Gore Filip Vujanović povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida nad bošnjačkim civilima "Sigurne zone UN-a" Srebrenice u julu 1995.