Počeo Exit, Goblini pjesmu "Evropo" posvetili grčkom narodu

Voda na Exitu košta 125 dinara (oko euro), brza hrana od 200 do 400, gazirana pića 195, a najjeftinija varijanta tuborg piva 225. Prema saznanjima Vijesti, slični proizvodi na budvanskom Sea Danceu, svojevrsnom nastavku Exita biće skuplji

95 pregleda0 komentar(a)
09.07.2015. 21:59h

Jubilarni, petnaesti Exit festival počeo je u četvrtak veče u Novom Sadu u iščekivanju rekorda posjećenosti. Organizatori svake noí očekuju više od 40, a u petak i subotu i više od 50 hiljada posjetilaca. Zbog toga je u prodaju pušteno po pet hiljada dodatnih karata.

Zvijezda glavne bine je do nedavno crnogorska snaha Emeli Sande, koja je izvela je hitove sa svog uspješnog debi albuma Our Version of Events, kao i singlove koje je objavila u saradnji sa drugim muzičarima, poput "What I Did for Love" . Britanska soul i r&b zvijezda nije sinoć bila raspoložena za razgovor sa novinarima, ali je ranije Vijestima otkrila da su sve njene pjesme autobiografske, a mnoge od njih, poput "My Kind Of Love" i "This Much Is True" posvećne sada bivšem suprugu, Nikšićaninu Adamu Guraginu, sa kojim je u braku bila godinu dana i u vezi još od perioda kada su oboje studirali. Izvela je i Breaking The Law, koju je posvetila svojoj sestri.

Tradicionalni spektakularan vatromet prolomio se nad Tvrđavom praćen vriskom posjetilaca uoči nastupa popularne Britanke, a u nastavku noći, Roniju Sajzu i njegovom Reprazentu ostalo je da podignu prašinu na glavnoj bini, što su oni i učinili.

Pioniri drum'n'bass zvuka i vjerovatno rekorderi po broju nastupa na Exitu još jednom su pokazali zašto im organizatori iznova ukazuju povjerenje.

"Kad sam izašao na ovu binu 2000. rekao sam 'Srbijo jesi li spremna za budućnost'? Veoma mi je drago što ste tada kazali 'Da', jer budućnost je bila tada, a budućnost je i sad", kazao je na kraju nastupa član ove ekipe Dynamite MC. Roni Sajz se zahvalio publici na podršci kazao da je i tadašnji i ovaj nastup bio nevjerovatan.

Otvaranje programa na glavnoj bini i nastup srpskog benda Goblini, vjerni fanovi su ispratili po dnevnom svijetlu. Pjesmu Evropo pankeri su posvetili grčkom narodu, koji je ovoj zajednici država rekao "ne" na prošlonedjeljnom referendumu, uz poruku da se "drže".

Uslijedio je nastup američkog rok benda Eagles of Death Metal čiji je frontmen Džes Hjuz malo pjevao malo zabavljao publiku raznoraznim pričama, pa je otkrio da je bend iz Brazila potegao u Novi Sad samo zbog Exita, da im se u putu pokvario autobus, ali i da ih ništa neće spriječiti da naprave dobar provod. Uz svoje uzdanice "Miss Alisa", "Cherry Cola", "I want You so Hard", "Got a Feelin", "Wannabe in L.A" i druge, odsvirali su i obradu klasika "Stuck in the Middle With You".

Ozbiljnija gužva pred glavnom binom pola časa pred novi dan dočekala je britanski sastav Clean Bandit koji kombinuje elektronsku muziku sa djelima klasičnih kompozitora.

Zvijezde Dance Arena, ka kojoj se masa uglavnom seli nakon 24 sata, bili su Octave One, Kris Libing, te Adam Bejer i Džozef Kaprijati koji su nastupali back to back. Tokom njihovih nastupa rekordan broj ljudi po metru kvadratnom plesao je u ritmovima serviranim sa DJ pulta,

Najveće atrakcije Fusiona bili su Partibrejkersi i Damir Urban, dok su na Explosive bini dominirali death metal veterani Napalm Death.

Do ponoći je na Petrovaradinskoj tvrđavi vladala uobičajena festivalska gužva uz tradicionalne redove na ulazima, štandovima za zamjenu narukvica i uzimanje kartica za plaćanje, a oni na pretresu ove godine su i veći. Policija detaljno kontroliše torbe i džepove, a mjere bezbjednosti na Petrovaradinskoj tvrđavi, ali i u cijelom gradu su podignute na najviši nivo.

Početak Exita donio, uz po procjenama organizacije 15 hiljada stranih i bar još toliko domaćih turista, donio je i osvježenje, pa je tropske vrućine zamijenilo prijatno ljetnje vrijeme. Isto se očekuje do kraja festivala, prognozirane su dnevne temperature od oko 30 stepeni.

Voda na Exitu košta 125 dinara (oko euro), brza hrana od 200 do 400, gazirana pića 195, a najjeftinija varijanta tuborg piva 225.

Prema saznanjima Vijesti, slični proizvodi na budvanskom Sea Danceu, svojevrsnom nastavku Exita biće skuplji, pivo beck's će prodavati za 2.5 eura, a zbog najave mnogo većeg broja stranih turista u odnosu na premijerno izdanje ove manifestacije moguće su korekcije cijena i ostalih artikala.

U naredna tri dana Exita nastupiće i Faithless, koji će u Novom Sadu proslaviti 20 godina postojanja, zatim Manu Čao, Motorhead, Tom Odel, Capital Cities, Tom Odel, Hardvel, Martin Gariks, Rambo Amadeus i mnogi drugi.

Program se odvija na dvadesetak bina, a osim koncertnih tu su karaoke, scilent disco, latino...

[Goblini, Main Stage @ EXIT Festival 2015]

Galerija