Budvanska Opština formira Savjet za kulturu

"Postigli smo dogovor da se formira opštinsko tijelo zaduženo za kulturu, što je u skladu sa Zakonom o kulturi. To tijelo bi bilo savjetodavnog tipa i ono bi konkretno pomagalo predsjedniku i institucijama vezano za prioritete koje Budva ima u oblasti kulture“

104 pregleda2 komentar(a)
Pavle Goranović, Foto: Arhiva Vijesti
08.07.2015. 17:57h

Opština Budva formiraće Savjet za kulturu koji će se posvetiti izradi kulturne strategije grada, kao jedno od tijela koje će ujedno raditi na zaštiti i promociji kulturnih dobara, dogovoreno je juče tokom radne posjete ministra kulture Pavla Goranovića, koji se sa saradnicima u Petrovcu sastao sa gradonačelnikom Lazarom Rađenovićem.

"Postigli smo dogovor da se formira opštinsko tijelo zaduženo za kulturu, što je u skladu sa Zakonom o kulturi. To tijelo bi bilo savjetodavnog tipa i ono bi konkretno pomagalo predsjedniku i institucijama vezano za prioritete koje Budva ima u oblasti kulture“, kazao je Goranović i dodao da cijeni što Opština Budva i Rađenović razumiju kulturu, ne kao nekog ko je isključivi potrošač, već kao oblast koja može biti korisna za valorizaciju ukupnih vrijednosti ove sredine.

Navodeći da je Vlada usvojila nacioanalnu strategiju, Rađenović je nakon sastanka kazao da je Ministarstvo kulture već uradilo ogroman posao kada je riječ o kulturnoj baštini Budve.

"To će nam pomoći da uradimo kulturnu strategiju, okvir, koji će nam biti baveza i smjernica za dalji razvoj“, naveo je Rađenović.

Prema njegovim riječima usaglašeno je da je najveći izazov pred kulturnim radnicima Budve i lokalnom upravom, sanacija gotovo 25 kritičnih tačaka devastacije Staroga grada.

"Formiraćemo zajedničke timove kako bi utvrdili dinamiku i način unapređivanja kulturnog dobra Staroga grada, bez obzira na brojne konflikte u tom pristupu. Nekada je čuvanje kulturnog dobra u koliziji sa konforom života, naročito stepenom valorizacije u ugostiteljsko-turističkom smislu“, kazao je Rađenović

On je naglasio da je Opština Budva za sve segmente kulturne djelatnosti u ovoj godini budžetom predvidjela tri i po miliona eura.

Rađenović je naveo da je Opština dobila podršku da zajedno sa nadležnim resorima Ministarstva kulture radi na pažljivom osmišljvanju fortifikacija na području opštine, sa ciljem da se u narednom periodu dođe do optimalnog modela kojim bi se tvrđave zaštitile od dalje devastacije, bile restaurirane i postale dostupne u okviru turističke ponude.

Nacionalni status za Grad teatar

Ministar Goranović je kazao da je nepodijeljeno mišljenje da Grad teatar zaslužuje da nosi status institicije od nacionalnog značaja

"Taj status ne zavisi samo od Opštine Budva, već i od određenih budžetskih ograničenja, prije svega Ministarstva kulture. Ono što je izvjesno jeste da će i Grad teatar i druge manifestacije koje se održvaju u ovom gradu biti u cilju prezentacije onog što Budva ima kao svoju vrijednost“, kazao je Goranović.

Rađenović je kazao da od Ministarstva kulture očekuje konkretnu podršku da Grad tetar dobije takav status.