Papa održao misu pred 800.000 vjernika u Ekvadoru

Papa je namjerno izabrao da tokom turneje posjeti Ekvador, Boliviju i Paragvaj, tri zemlje koje važe za najsiromašnije i najmarginalizovanije na kontinentu

0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
07.07.2015. 06:35h

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo odao je sinoć priznanje porodici pred oko 800.000 vjernika, prvoj misi na njegovoj turneji u Južnoj Americi.

"Porodica je najbliža bolnica i prva škola za djecu", rekao je papa na misi na otvorenom u Gvajakvilu, na jugozapadu Ekvadora.

Organizatori su očekivali više od milion vjernika iz zemlje, Perua i Kolumbije, ali su temperatura od 32 stepena i visoki stepen vlažnosti obeshrabili mnogo vjernike.

Papa se tokom mise štitio od sunca kapom, maramom i suncobranom.

Franjo je po dolasku u Ekvador u nedjelju uveče naglasio potrebu zaštite najsiromašnijih ljudi, kao i životne sredine od eksploatacija štetnih po planetu.

Papa je namjerno izabrao da tokom turneje posjeti Ekvador, Boliviju i Paragvaj, tri zemlje koje važe za najsiromašnije i najmarginalizovanije na kontinentu.

U program turneje svjesno nije uvrstio svoju rodnu Argentinu, dijelom sigurno i zato da mu se ne bi prebacivalo miješanje u ovogodišnje predsjedničke izbore u toj zemlji.

Papa će tokom turneje posjetiti jedan zatvor u Boliviji i razgovaraće s nekoliko predsjednika država, Evom Moralesom iz Bolivije, Horasijom Kartesom iz Paragvaja i Kristinom Kiršner iz Argentine.