Đurović: U Crnoj Gori su ubijenI nada i pravo na slobodu mišljenja

Prema njenim riječima, Grci su dostojanstveno rekli NE ekonomskoj zavisnosti i diktaturi EU, birajući teži, ali demokratski dostojanstveniji put opstanka

99 pregleda2 komentar(a)
Danijela Đurović, Foto: Slavica Kosić
06.07.2015. 14:04h

U Herceg Novom je u posljednjih mjesec, u jeku turističke sezone, uveden stečaj u dva najjača preduzeća, a na pomolu je i treći, saopštila je predsjednik Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije (SNP), Danijela Đurović.

To, kako je ocijenila, govori da se sva privredna aktivnost u gradu polako gasi, a izlaz se ne nazire.

„Radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela okupljaju se već danima pred kapijom preduzeća tražeći svoja prava. Očekuje se da im se i radnici Vektra Boke pridruže, jer je i kod njih uveden stečaj, a privredni objekti koji su bili u vlasništvu ovog preduzeća su nestali ili su opterećeni velikim hipotekama", navela je Đurović u saopštenju.

Radnici Instituta Igalo, kako je dodala, žive u strahu od danas do sjutra čekajući objavu stečaja.

"Obespravljen i ekonomski više nego zavisan položaj svakog stanovnika Crne Gore ubija bilo kakvu volju za djelovanjem i stvaranjem svijesti da je promjena neophodna", kazala je Đurović.

Prema njenim riječima, Grci su dostojanstveno rekli NE ekonomskoj zavisnosti i diktaturi EU, birajući teži, ali demokratski dostojanstveniji put opstanka.

U Crnoj Gori je, kakoje dodala, ubijena nada i pravo na slobodu mišljenja.

"Sloboda mišljenja je u direktnoj korelaciji sa ekonomskom slobodom, što je najjednostavnijom računicom u našoj državi svedeno na nulu", navela je Đurović.

U zdravim državama, kako je ocijenila, univerzitet i intelektualci čine okosnicu kritičke misli i polaznu osnovu konstruktivnog djelovanja u ispravljanju anomalija društva.

"U Crnoj Gori je danas više nego ikada Univerzitet pod strogom političko-partijskom diktaturom, a slobodni intelektualci su malobrojni, jer ih je većina u službi režima, opet zahvaljujući ekonomskim lancima i po principu štapa i šargarepe. Sve ih je više koji zbog ličnih razloga svoj intelekt stavljaju u direktnu službu režima. Radnička klasa više ni ne postoji", rekla je Đurović.

Protestna okupljanja radnika privatizovanih preduzeća i onih koja su u stečaju čine, kako je dodala, pojedinačne slučajeve koje svi prate putem medija, ali je najčešća reakcija "dobro je dok nije kod nas".

Prema njenim riječima, ne postoji kolektivni osjećaj odgovornosti i potrebe za promjenom, jer je tolika ekonomska zavisnost da se prihvata i ono najmanje, ispod nivoa ljudskog dostojanstva, ali je pokušaj preživljavanja.

"Vlast nas je dovela u poziciju da je čovjek čovjeku vuk i sa nama razjedinjenim uspješno vlada već više od dvije i po decenije. Toliko smo obespravljeni i poniženi da glas nikada nije bio jeftiniji u Crnoj Gori", smatra Đurović.

Izmanipulisani radnici, ali i sindikati, kako je kazala, stvaraju privid borbe za promjenama, ali se vrlo brzo takvi pokušaji guše kroz zadovoljavanje najminimalnijih zahtjeva.

Đurović je navela da su u društvu neoliberalnog kapitalizma anulirane sve vrijednosti socijaldemokratije čineći sistem pogodan samo za bogaćenje pojedinaca koji su se snašli u procesu tranzicije.

"Naše društvo vapi za jasnom kritičkom svijesti i potrebom mjenjanja iznutra i sistema i moralnih vrijednosti. Odgovornost je na svima. Ne samo na političkim partijama već na svakom pojedincu. Ne dozvolimo da upravljaju nama na bazi podjela bilo koje vrste", poručila je Đurović.

Prema njenim riječima, put i izlazak iz ovog beznađa može biti samo u precizno definisanim pravilima, jasnom izbornom zakonodavstvu i poštenim izborima.

"Svaki naš glas ipak vrijedi, ali mu vrijednost ne smije biti iskazana u novcu", zaključila je Đurović.