Grčka kriza bi mogla koštati funkcije čelnicu MMF-a

Brojni ekonomisti optužuju Lagard da je dugo ignorisala program otpisa grčkog duga, kao i mišljenje analitičara da je potrebno naći zajednički jezik sa Evropskom komisijom i Evropskom centralnom bankom

0 komentar(a)
Kristin Lagard, Foto: Reuters
06.07.2015. 08:26h

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristin Lagard, nije pokrenula grčku krizu, ali bi je ona mogla koštati funkcije, piše britanski list "Spectator".

Brojni ekonomisti optužuju Lagard da je dugo ignorisala program otpisa grčkog duga, kao i mišljenje analitičara da je potrebno naći zajednički jezik sa Evropskom komisijom (EK) i Evropskom centralnom bankom (ECB), prenosi B92.

Lagard je, kao bivša francuska ministarka finansija, dozvolila da je evropska politička agenda, očuvanje eura po svaku cijenu, odvrati od poštovanja principa MMF-a, što povećava šanse da ona ne bude ponovo imenovana na funkciju direktora te institucije kada joj mandat istekne naredne godine.

Nakon što je “naslijedila” grčku glavobolju od prethodnika, Dominika Stros Kana, 2011. godine, Lagard je zauzela čvrst stav, ali je trenutno na meti optužbi da zanemaruje propise MMF-a.

Svjetska banka, koja je pod dominantnim uticajem Vašingtona, vidi MMF kao “evropskog igrača”, navodi Spectator.

Ukoliko neusjpeh u postizanju sporazum sa Grčkom dovede do otpisa grčkog duga MMF-u teškog 24 milijarde eura, države siromašnije od Grčke imaće otežan pristup finansiranju u budućnosti.

Šanse da Lagard ostane na čelu MMF-a nakon iduće godine ispariće. Moguće je čak da za novog direktora ne bude imenovan Evropljanin, što je praksa od formiranja MMF-a 1946.