Mojkovčani bi da Novi duvanski manje vrijedi

Novi datum potpisivanja ugovora zavisi od rješenja spornih pitanja, a Vujović procjenjuje da bi to moglo biti za mjesec i po

227 pregleda2 komentar(a)
Duvanski kombinat, Foto: Boris Pejović
04.07.2015. 19:29h

Procjena vrijednosti imovine Novog duvanskog kombinata (NDK) koja treba da bude ulog države i usaglašavanje oko korišćenja brendova dva su pitanja oko kojih treba da se dogovore predstavnici države i Opštine Podgorica sa mojkovačkom firmom Montengro duvan komerc (MDC) da bi se potpisao ugovor između države i investitora o prodaji NDK.

To je saopštio juče “Vijestima” predsjednik Tenderske komisije za prodaju NDK Branko Vujović nakon sastanka koji je imao sa investitorom.

Ugovor o dokapitalizaciji NDK i o menadžmentu trebalo je da se potpiše 10. juna, pa je rok pomjeren za početak ovog mjeseca. Novi datum zavisi od rješenja spornih pitanja, a Vujović procjenjuje da bi to moglo biti za mjesec i po dana.

“Nismo usaglasili procjenu virjednosti imovine NDK koja treba da bude ulog države u zajedničkom preduzeću. Imamo procjenu Ekonomskog fakulteta, ali investitor smatra da ona nije realna. Komisija je predložila samo da u ugovoru ostane klauzula da se procjena uloga države izvrši u momentu kada bude preseljenje fabrike koja će, ako se ugovor potpiše, najvjerovantije biti u Spužu. Predlog je da se za onaj dio opreme koji se prenese na novu lokaciju uradi procjena i za objekte koje će investitor tamo graditi. Ali, investitor bi novu procjenu nezavisnog procjenjivača”, kazao je Vujović, dodajući da će se o njoj izjasniti sljedeće sedmice kada dobiju zvanični predlog.

On je istakao da ako daju saglasnost da investitor radi novu procjenu, za nju će trebati oko 20 dana i da je mora verifikovati Skupština akcionara NDK.

“Ako prihvatimo procjenu, znači da bi za nekih mjeseci i po dana trebalo da se donese odluka. Drugo sporno pitanje je usaglašavanje za korišćenje brendova. Izvršena je procjena vrijednosti brendova koji su u vlasništvu duvanskog kombinata u stečaju. Ako investitor smatra da mu ti brendovi nijesu potrebni, oni ne moraju biti ulog države u preduzeću. Za proizvodnu licencu investitor smatra da to treba da bude dio uloga bez naknade, odnosno, bez njenog vrednovanja. To je pitanje o kome mora da se izjasni Vlada”, objasnio je Vujović.

MDC nudi da kroz dokapitalizaciju uloži 8,04 miliona eura. Akcionari Novog DKP-a sada su Vlada sa 70 odsto i Glavni grad sa oko 30 odsto akcija.

Nezakonito radili, povezanu firmu provjeravalo tužilaštvo

Prema podacima iz Centralnog registra osnivač MDK-a je Željko Bulatović, a izvršni direktor Dragomir Begović.

Ta firma je povezana sa preduzećem Montenegro tabako kompani (MTK) u okviru kojeg radi fabrika cigareta u Mojkovcu.

Tužilaštvo je tokom trogodišnje istrage provjeravalo da li se u fabrici duvana u Mojkovcu proizvode lažne marke brendiranih cigareta, koje su, navodno, namijenjene švercu.

Iz te kompanije saopštili su da su nakon trogodišnje istrage o poslovanju firme oslobođena svih optužbi.

MDC je prekršio Zakon o duvanu 10. septembra 2014, potvrđeno je "Vijestima” ranije iz Agencije za duvan. Oni su tada prodali cigarete rožajskoj firmi "Stupa company", koja nije imala odobrenje za promet na malo duvanskim proizvodima, ali MDC zbog toga nije izgubio licencu.