Grčka: OXI i NE izjednačeni

Glasači su potpuno podijeljeni - podjednako je onih koji smatraju da sadašnje uslove kreditora na referendumu treba odbiti i tražiti povoljnije uslove, i onih koji, u suštini, smatraju da je bolje promijeniti vladu da bi se došlo do kompromisa sa kreditorima.

0 komentar(a)
Grčka referendum, Foto: Reuters
04.07.2015. 08:21h

Prije sjutrašnjeg narodnog izjašnjavanja u vezi sa uslovima međunarodne finansijske pomoći ovoj prezaduženoj zemlji, zabranjeni su politički skupovi i ispitivanja javnog mnjenja.

Glasači su potpuno podijeljeni - podjednako je onih koji smatraju da sadašnje uslove kreditora na referendumu treba odbiti i tražiti povoljnije uslove, i onih koji, u suštini, smatraju da je bolje promijeniti vladu da bi se došlo do kompromisa sa kreditorima.

Referendum je sazvao ljevičarski premijer Aleksis Cipras, koji je obećao građanima da će olakšati mjere štednje nakon šest godina teške recesije u Grčkoj.

Ona pokazuju i da 75 odsto ispitanika želi da Grčka ostane u eurozoni.

Mladi Grci sjutra će zaokružiti OXI

Dan uoči referenduma u Grčkoj rezultate je teško predvidjeti. Ako slušate Ciprasa, sa “ne”, Grci će živjeti dostojanstvenije. Izgleda da mu mladi vjeruju. U petak uveče su u Atini istovremeno održani skupovi zastupnika referendumskog "da" i referedumskog "ne", a razmak između njih nije bio veći od pola kilometra.

Cipras, koji je građane pozvao da glasaju protiv kreditorskih uslova, izjavio je na završnom predreferendumskom skupu: "Ovo nije protest. Ovo je proslava sa ciljem da se prevaziđu strah i ucjena".

Oko 30.000 ljudi mu je klicalo, uzvikujući "ne, ne".

Cipras (40) se na referendumu kocka sa budućnošću svoje ljevičarske vlade, tvrdeći da će mu referendumsko "ne" ojačati položaj u pregovorima sa kreditorima. Ako, pak, pobijede zastupnici prihvatanja kreditorskih uslova, Cipras je najavio mogućnost da se povuče sa funkcije. Sličnu naznaku dao je i njegov ministar finansija Janis Varufakis.

Na paralelnom skupu zastupnika referendumskog "da" okupilo se oko 22.000 ljudi, procjenjuje policija. Tamo se mahalo zastavama Grčke i Evropske unije i vikalo se: "Grčka, Evropa, demokratija".

U međuvremenu, oglasilo se 16 bivših čelnika oružanih snaga Grčke sa pozivom građanima da "ostanu smireni i iskažu nacionalno jedinstvo".

Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je razlika u broju onih koji bi glasali za i onih koji bi glasali protiv kreditorskih uslova - na nivou statističke greške.

Čomski: Politika nametnuta Grčkoj je apsurdna i sramotna

Politika stezanja kaiša nametnuta Grčkoj je apsurdna s ekonomske tačke gledišta i prava je katastrofa za tu zemlju, ocijenio je američki lingvista, filozof i politički aktivista Noam Čomski.

Čomski je, u intervjuu za današnju "Politiku", rekao i da je trebalo da grčki dug bude ili radikalno restrukturiran ili ukinut.

"Politika štezanja kaiša koja je nametnuta Grčkoj sa ekonomske tačke gledišta je apsurdna i prava je katastrofa za Grčku. Ponašanje "trojke" je sramotno. Nema sumnje da je njihov cilj da svima daju na znanje da otpor sjevernim bankama i briselskoj birokratiji neće biti tolerisan i da težnje ka demokratiji i poštovanju narodne volje moraju biti napuštene", naglasio je Čomski.

Čomski je dodao da "sem demonstriranja moći, nema drugog razloga da se nastavi sa sramotnom farsom u kojoj francuske i njemačke banke profitiraju na patnji grčkog naroda".

Na pitanje šta bi, po njegovom mišljenju, trebalo uraditi prije nego što je raspisan referendum o nametnutim mjerama štednje, Čomski je odgovorio da je trebalo da dug bude radikalno restrukturiran ili proglašen nelegitimnim i ukinut.

Prema njegovom mišljenju, Grcima se sada nudi "bijedan izbor između dvije bolne alternative".

"Možemo se samo nadati da će hrabri otpor Grka podstaći globalnu solidarnost, koja će spasti i njih i druge od okrutne sudbine koju diktiraju trenutni gospodari", zaključio je Čomski za.

Mala razlika "za" i "protiv" na grčkom referendumu

Najnovije istraživanje javnog mnjenja u Grčkoj pokazalo je da bi 44 odsto građana prihvatilo uslove međunarodnih kreditora, dok se 43 odsto tome protivi.

Prema rezultatima ankete koje je obavila agencija Ipsos, oko 12 odsto građana neopredijeljeno po tom pitanju, o kome treba da se izjasne na referendumu u nedjelju, javlja Rojters.

Grčki premijer Aleksis Cipras i njegova vlada pozvali su glasače da odbace mjere stroge štednje koje traže strani kreditori jer će, kako kaže, snažno "ne" pomoći Grčkoj da postigne novi sporazum sa spasilačkim mehanizmom eurozone uz čije bi se odredbe grčki dug od 320 milijardi eura učinio održivim.

Ova anketa je peta po redu koja je obavljena u Grčkoj pred održavanje referenduma, i četvrta u kojoj oni se izjašnjavanju "za" imaju tijesnu prednost.