Podravka povlači Vegetu s tri tržišta zbog sumnje na salmonelu

U koprivničkoj prehrambenoj kompaniji Podravka u toku je proces povlačenja proizvoda Vegeta određenih proizvodnih serija s tržišta Austrije, Njemačke i Slovačke, jer je tokom rutinske kontrole u Austriji utvrđeno da postoje indicije prisutnosti bakterije Salmonelle spp. u tragovima u jednom izolovanom slučaju

381 pregleda4 komentar(a)
podravka vegeta, Foto: Podravka.com
01.07.2015. 18:18h

Zbog sumnje u salmonelu, Podravka je izdala obavještenje o povlačenju s polica određenih serija svog popularnog začina Vegete, prenosi TV N1.

U koprivničkoj prehrambenoj kompaniji Podravka u toku je proces povlačenja proizvoda Vegeta određenih proizvodnih serija s tržišta Austrije, Njemačke i Slovačke, jer je tokom rutinske kontrole u Austriji utvrđeno da postoje indicije prisutnosti bakterije Salmonelle spp. u tragovima u jednom izolovanom slučaju.

Kako je saopšteno iz Podravke, kao mjeru predostrožnosti, a u cilju zaštite potrošača, u toj su kompaniji odlučili da samoinicijativno sprovedu aktivnosti povlačenja Vegete od 250 i 500 grama sa spomenuta tri tržišta na kojima se nalaze proizvodi navedenih proizvodnih serija.

Podravka je proizvode te proizvodne serije dala na analizu službenim akreditiranim hrvatskim laboratorijima društva Euroinspekt Croatiakontrola d.o.o. i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", koji su utvrdili odsutnost bakterije Salmonella spp. u Vegeti i na taj način potvrdili rezultate Podravkine laboratorije kontrole kvalitete. U toku su i dodatne analize proizvoda navedenih proizvodnih serija kod ovlaštenih EU laboratorija, navodi se u saopštenju.

Još se ističe da Podravka redovno i kontinuirano sprovodi u svojim laboratorijima kontrolu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti svih ulaznih sirovina, poluproizvoda, gotovih proizvoda i amabalaže. Kontrola kvaliteta sprovodi se u skladu s važećim zakonima i EU regulativom te odgovarajućim politikama i standardima Podravke koje se odnose na kvalitet i sigurnost hrane.

"Podravka će nakon prikupljanja svih relevantnih informacija pravovremeno informisati javnost i druga nadležna tijela skladno važećim propisima Republike Hrvatske", zaključuje se u saopštenju.

Njemačka agencija Dpa objavila je da je savezni biro za zaštitu namirnica obavijestio u ponedjeljak da je primio obavještenje fabrike Podravka International Germany da su povučena pakovanja Vegete od 250 grama s istekom roka trajanja 5. marta 2017, 8. marta i 9. marta iste godine, te pakovanja od 500 grama s istekom roka trajanja 8, 9, 10, 11. i 12. marta2017. godine. Kako se dodaje u toj vijesti, proizvođač je zatražio da se kupljeni proizvodi više ne konzumiraju, a mogu se vratiti i bez potvrde o plaćanju, pri čemu će novac biti vraćen.

Austrijski mediji pišu da je s austrijskog tržišta povučena Vegeta od 250 grama s istekom roka trajanja 8. marta 2017. godine.