Kanada proširila sankcije Rusiji, na meti i “Noćni vukovi”

"Pozivamo predsjednika Putina da okonča invaziju istočne Ukrajine, povuče vojsku, tenkove i teško naoružanje i da prestane da pruža vojnu pomoć pobunjenicima", kaže se u saopštenju kanadskog premijera

51 pregleda0 komentar(a)
Stiven Harper, Foto: Reuters
30.06.2015. 08:33h

Kanada uvodi dodatne ekonomske sankcije i zabranu putovanja u tu zemlju protiv trojice ruskih zvaničnika, zatim ekonomske sankcije protiv 14 ruskih privrednih subjekata, kao i zabranu izvozno-uvoznih poslova koji uključuju, kakao se ocjenjuje u Otavi, nezakonito okupirano područje Krima. Među onima koji su na meti sankcija su i članovi motociklističkog kluba “Noćni vukovi".

Dodatne mjere objavio je kanadski premijer Stiven Harper (Stephen) obrazloživši ih potrebom tekućih posljedica po režim predsjednika Vladimira Putina "sve dok se ne postigne stvarni mir, dok se okupatorske snage ne povuku i dok se ne vaspostavi teritorijalni integritet Ukrajine".

"Ove sankcije preduzimamo uskladjeno s našim partnerima i s njima pozivamo predsjednika Putina da okonča invaziju istočne Ukrajine, povuče vojsku, tenkove i teško naoružanje i da prestane da pruža vojnu pomoć pobunjenicima", kaže se u saopštenju kanadskog premijera.

Kanada podržava sadašnje napore za diplomatsko rješenje krize i poziva Rusiju i njene štićenike da daju pun doprinos ostvarenju ugovora iz Minska, zaključuje se u saopštenju.

Od početka ukrajinske krize u novembru 2013. Kanada je među vodećim zemljama Zapada u pružanju podrške Ukrajini. Kanada je bila i prva među tim državama koja je 2. decembra 1991. priznala nezavisnost Ukrajine. U Kanadi živi 1,2 miliona stanovnika ukrajinskog porijekla.